Artritida

Dobrý den, asi dva roky se léčím na séronegativní artritidu charakteru časné RA. Na scintigrafii byli zjištěny záněty DIP kloubů na HKK i DKK a na MCP kloubech Hkk. Dle RTG mám redukci šíře kloubních štěrbin na DIP, RC, ramen, loktů a kyčlí, PIP na DKK a u zmíněných kloubů periartikulární porézi. Dále mám žúžení CMC kloubů a počínající haluxy na obou nohách. Nemám žádné protilátky, jen mírně zvýšené CRP a zvýšený poměr CD4/CD8. Při posledním ultrazvuku mám synoviditu PIP a MCP kloubů na HKK. Bolí mě všechny klouby, také bederní a krční páteř, hlavně v klidu a tuhnou už po půl hodině. Jsem neustále hodně unavená. Dále mi byl zjištěn sicca syndrom a Raynadův syndrom. Beru MTX, Aravu. V rodině máme séronegativní RA. Je mi 36 let. Mám dotaz, jelikož můj revmatolog si stále není jistý, jakou formu artritidy mám, je možné, že se mi vyvine i PsA, protože postižení DIP kloubů údajně nezapadá do diagnózy RA? Lupénku nemám, ani nikdo v rodině, je možné, že se mi objeví později? Mimo kloubů mě bolí také úpony, rok jsem se léčila s epikondylitídou, než se zjistilo, že se jedná o artritidu. HLA B27 mám negativní. Poslední dobou mě bolí i klouby na prstech nohou a mám otoky i zespod (na ploskách nohou), to samé na dlaních pod MCP klouby. Mimo otoků kloubů mi často natékají celé prsty (difúzní otoky). Pokud se nejedná o RA, o jakou artritidu by se mohlo jednat? Děkuji za odpověď Přikládám obrázky otoků kloubů prstů a difúzních otoků prstů (když nejsou nateklé jsou poloviční) - mám 174 cm a 52 kg

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podstatou je, že se trápíte s diagnosu typu arthritidy úplně zbytečně. Téměř šechny revmatické nemoci (autoimunitního původu, mezi které seronegativní RA také patří) se léčí v podstatě úplně stejně, proto není tak důležité, o jakou atritidu přesně jde. Důležité je chodit na kontroly, kde lékař z testů v krvi sleduje jednak zánětlivou aktivitu v těle a jednak aktivitu protilátek, jejichž složení se může i v čase měnit a tudíž i druhy artritid mohou jedna v druhou přecházet. Nejčastěji se artritida seronegativní přesune např. do lupus erytematodes, ale může zůstat i roky stejná, bez jakýchkoli protilátek a změn. Proto se netrapte, chodte nadále na kontroly a o bolestech URČITĚ informujte svého revmatologa. Může vám změnit léčbu za jiný preparát, přidat jiný lék a nebo zvážit podání léku proti bolestem. Pokud by toto selhalo, může vás navrhnout i na konzilium pro posouzení biologické léčby, ale ta má přesná kriteria a přísná, a také se nasazuje, až když ostatní druhy léčení dlouhodobě selhávájí: proto vydržte, informujte lékaře o změnách vašeho stavu a i o pocitech a netrapte se s diagnosu.Také si pročtěte informace o této nemoci, jak žít, jak zlepšit svůj životní styl, stravování atd. - hlavně v novinkách a konkrétně jejich archivu je spousta zajímavých článků. Odkaz na spec. stránky www.revmaticke-nemoci.cz Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: