Artroskopia kolena

Dobrý deň, som vrcholový športovec (hádzaná) chcel by som sa spýtať na môj stav, toto ukázala magnetická rezonancia: Výrazná parc. lézia/distenzia LCA susp. gr. II. Kissing kontúzia kost. drene lat. kondylov femuru a tíbie subchondrálne. Komlexná lézia predného rohu a tela laterálneho menisku s horizontálnou a flap zložkou gr. III, dorzálne od zadného rohu susp. parameniskálna cysta. Parc. lézia prox. priebehu LCL gr. II. Výraznejšie degenerat. zmeny zadného rohu mediálneho menisku gr. II. Objemná reakt. synovitída suprapatellárne, interkondylycky. St.p.m. Osgood-Schlatter, tendinóza lig. patellae. Toto je teda výsledok magnetickej..ale môj lekár si nemyslí, nezdá sa mu, že by bola potrebná artroskopia a preto to nechal na posúdenie, zváženie traumatológom, opuch nemám žiadny bolesť cítim iba pri absolútnom vystretí kolena inak ani nie. prosím poradíte mi a preložíte mi čo to vlastne je a či je potrebná tá artroskopia? ďakujem s pozdravom Odpověď odborníka: Je evidentní, že se jedná o následek opakovaných přetížení kolene a z toho vyplývající většina změn. Ani magnetické rezonanci nelze věřit zcela absolutně, jedině přesvědčivá je skutečně artoskopie. Je diagnostická a zároveň léčebná. Postup vašeho lékaře je vzhledem k vašemu mládí obezřetný a jistě musí srovnat potíže, objektivní nález na koleně, a také výsledek MR Nicméně lze předpokládat, že změny na zevním menisku, blízko umístěna cystička kolem menisku spontánně nezmizí a i za degenerativními změnami vnitřního menisku může být skrytý defekt. Ostatní popis - změny se dají léčit konservativně. Pokud tedy pootíže budou přetrvávat provedení diagnostické a léčebné artroskopie je na místě. ďakujem pekne za odpoveď, ešte som sa chcel spýtať Vás či ísť do tej artroskopie alebo počkať? a aké máte na mysli konzervatívne liečenie? s pozdravom

Odpověď odborníka:

Odpověď jsem omylem zapsal do vaší otázky
Žměny jsou převážně z přetížení kolena.
Významné pro budoucnost jsou změny na meniscích a to zevním menisku, kde krome poruchy rohu a těla je drobná cysta umístěná vedle menisku. Na laterálním menisku MR zjistila degenerativní změny za kterými může být rovněž skryta trhlinka.
Ostatní změny jsou méně významné.
Magnetická rezonance není nikdy zcela stoprocentní.
Váš lékař postupuje obezřetně.
Při přetrvávání potíží ale artroskopie bude nutná a to nejen z důvodů diagnostických, jen ona plně objasní stav měkkých tkání v koleně a provede případný operační výkon, snesení části poškozeného menisku, který by jinak jistě potíže způsoboval dále spolu s existující drobnou cystou kolena.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: