Artroskopie

Jsem 5 měsíců po artroskopii kolene. Byly mi částečně odstraněny, částečně upraveny oba menisky a upravena chrupavka. Měsíc jsem nesměla koleno zatížit. Cvičit stehenní sval jsem začala prakticky hned, po měsíci i rehabilitaci. Během dalších týdnů jsem absolvovala kromě laseru všechny dostupné rehabilitace. Dvakrát mi lékař vytahoval vodu a jednou aplikoval kortikoidy - bez viditelného efektu. Koleno mám oteklé, prakticky stále bolí - v klidu i při pohybu - nemůžu kleknout, dřepnout, chodit. Při chůzi, byť krátkodobé, mám okamžitě koleno těžké jako závaží. Koleno také zcela nepropnu. Navštívila jsem jiného lékaře, který mi řekl, že mám uvolněný vnitřní vaz kolene a musím posílit svaly okolo kolene. A to přes bolest. Nevím, jak mám jít přes bolest, jak ošálit mozek, který při bolesti cvik stopne. Také mi řekl, že mám chodit do posilovny na legpress. Kolo mi dělá problém, do kopce se nedokážu zapřít. Eliptický trenažér je mi příjemnější. Jak intenzivně mám cvičit? Nemůžu si intenzivním cvičením ublížit? Přijde vám moje "uzdravování" v normě? Mně ne a nevím, co mám dělat, abych alespoň mohla chodit. Netušila jsem, že koleno budu řešit ještě půl roku po operaci...nový lékař mi "vyhrožuje" novou operací s úpravou uvolněného vazu. To opravdu nechci riskovat! Děkuji

Odpověď odborníka:

Odpověď je komplikovaná a není jednoznačná. Pokud jste podstoupila artroskopii, tak by po rehabilitaci mělo koleno fungovat. Osobně si myslím, že byste přes bolest cvičit neměla, do hranice bolesti, snad lehounko nad touto hranicí, ale ne dlouho přes bolest. Taky si myslím, že byste měla podstoupit magnetickou rezonanci a teprve poté případně opět artroskopii. Pokud jste měla v koleni vodu, tak je tam zánět blány, kortikoidy jsou volbou léčby, ale pak by mělo být koleno v klidu, proto je rehabilitace sporná. Teď je otázkou, co je pro vás lepší - vyčkávat, rehabilitovat nebo opět zákrok, obojí s ne stoprocentní jistotou efektu. Po konzultaci s ortopedem se budete muset domluvit. Jestli při cvičení trenažér takový nebo jiný je jedno, podle toho, co vám vyhovuje

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: