Artroskopie kolene

Dobrý den, v březnu roku 2015 jsem absolvoval artroskopii kolene (utržený meniskus na vnitřní straně - fotbal). Dle doktora byl meniskus natolik porušený, že se ho rozhodl celý odstranit. Operace byla prý úspěšná a ostatní části kolene neporušené. Ihned po operaci jsem začal chodit bez berlí a třetí den jsem šel celkem slušným krokem domů. Rehabilitace šli také dobře, svalstvo i hybnost se naprosto obnovili. Na podnět doktora jsem skončil s fotbalem a futsalem (dá se říci veškerým běháním). Postupem času mi však sport chyběl, jsem na sport zvyklý celý život a vzhledem k mému sedavému zaměstnání jsem bez sportu během půl roku přibral cca 16 kg (měřím 188 cm a nyní mám 105 kg), a tak jsem cca po půl roce od operace začal koleno zatěžovat (běhání, rekreační fotbal). I při větší zátěži jsem neměl problém vyjma slabého píchání na vnitřní straně kolene (nepočítám lupání v koleni, které mám běžně i při zvedání ze židle). Sport mě znovu chytnul, tak jsem se rozhodl pro konzultaci se svým ortopedem. Dotázal jsem se na vhodnost ortézy při zátěži a také na injekce, které mi hned po zákroku nabízel (chondroproektiva nebo hylauronat). Doktor injekce znovu doporučil (cca 2000 za 2 inejkce, je mi 27 let - pojišťovna nic nehradí). Byl však překvapen, že si troufám sportovat a řekl mi, že kopat do balonu nemám ani doma na zahradě, běhat nesmím ani na měkém povrchu. Jediné co mi dovolil je kolo nebo plavání v bazénu. Po tak, dle doktora, "hladké" operaci nechápu, proč v 27 letech nesmím nic dělat. Může být odoperovaný meniskus takový problém? Mám si nechat aplikovat nabízené injekce? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Po odstranění menisku může dojít k postupnému rozvoji arthortických změn obecně. JInak je ověšem rozhodující stav celého kolene, tak jak byl zjištěn při arthroskopii především chrupavek. Vzhledem k tomu, že Vám byly doporučeny injekce k regeneraci chrupavky předpokládám , že chrupavka byla poškozena , kde a jakví Váš operatér. V takovém případě by jednak injekce mohly pomoci a jednak není vhodná ztáěž během a sporty jako kopaná Vhodnější je plavání či jízda na kole. Pokud se týká injekcí z lékárny, tak některé z nich jsou částečně hrazeny pojištovnou . informujte se v lékárně.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Články: Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Pro léčbu vysoké hladiny...
Když kůže volá o pomoc
Články: Když kůže volá o pomoc
Léto je roční období, kdy...
Ovulace a načasování pohlavního styku
Články: Ovulace a načasování pohlavního styku
Pokud chcete zvýšit své...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Ostatní vyšetření v gynekologii
Články: Ostatní vyšetření v gynekologii
Jaká vyšetření vás mohou...
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: