Artroskopie kolene

Dobrý den, při fotbalu jsem si poranil koleno. Po třech měsících jsem byl na vyšetření magnetickou rezonancí. Nález: MR levého kol. kloubu nativně / T1 a T2 v.o., PD FS/ Dvě drobná osteonekrotická ložiska v tib. kondylu femoru. Degenerativně traumatické změny patrny v oblasti zadního rohu tib. menisku, zadní roh fib. menisku též s lehčím traum. postižením. LCA s parciální rupturou, vaz širší s atypii průběhu, ostatní vazy norm. V kloubu výpotek s maximem suprapatellárně. Redukce objemu chrupavky. Můžete mně prosím objasnit tento nález a jak by bylo nejlépe postupovat při léčbě? A jaké následky a omezení mohou po tomto úrazu být. Děkuji

Odpověď odborníka:

Je třeba po vyšetření ortopedem, který zhodnotí stav kolena, subjektivní potíže, hybnost kolena, manévry na meniskus, zateplení kolena pokračovat konservativně. Pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci, dostatek bílkovin, vitamin D. Některé preparáty z oblasti chondroprotektiv budou na místě. Poradí ortoped. Pokud konservativní léčba nepovede k efektu je třeba po vyšetření ortopeda, který se zabývá artroskopiemi kolena patrně přistoupit k diagnostické a terapeutické artroskopii, která může stav zlepšit. Nutno podotknout, že artroskopický pohled ortopeda určí skutečný nález v koleni, MR jej zhodnocuje asi ze 75%. Patrně budou vznikat možné nevelké příznaky artrozy kolena. Podle výsledku artroskopie a provedeného výkonu další terapie.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: