Artroskopie kolene

Dobrý den, před 8 lety mi byla Dg.chondromalacie čéšky na P koleni, tehdy zabral Artrodar. Před 3 lety jsem na totéž koleno upadla na ledu (noha zkroucena pode mnou), zaledovala jsem, ošetření nebylo. Nyní mám bolesti (většinou bodavé) na vnitřní straně kolene, občas i noční, sem tam je koleno nestabilní. Obtíže nejsou denně, některý den je koleno horší, některý lepší. De facto denně o koleni ale vím. Oš. lékař doporučil ASK kolene s podezřením na susp. lézi mediálního menisku, doporučil příliš ji neodkládat pro možné další poškození chrupavky, pokud by byl v koleni nějaký úlomek. MRI nebyla provedena, jen rtg a klinické vyšetření. Prosím o radu, zda byste v tomto případě ASK doporučil, i když obtíže nejsou každý den stejně velké. Je normální vznik obtíží po tak dlouhé době (3 roky) a je normální, že obtíže jsou různé - od bodání ve vnitřní straně koleně, přes tlak a křupání, někdy pálení horní strany kolene? Při některých pohybech (turecký sed, chůze do schodů, dřep) je ale bodavá bolest vždy na stejném místě na vnitřní straně kolene (a po vyšetření u lékaře se na cca 2 dny hodně zintenzivnila). Děkuji za odpověď, přece jen je ASK operace, i když miniinvazivní...

Odpověď odborníka:

Podle vašeho popisu je opravdu třeba pomýšlet na lezi menisku, poškození jeho celistvosti. Pokud diagnoza je jednoznačná, potom je při trvalých potížích artroskopie na místě, která by měla diagnosticky i terapeuticky stav vyřešit. Je třeba podotknout, že přesnost vyšetření magnetickou rezonancí se v případech poškození menisku popisuje asi na 80 %.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: