Artroskopie kolene

Dobrý den. Nedávno jsem utrpěl zranění kolene (dg: laesio menisci medialis gennus, 1.dx susp. - 20.4 trauma- přeskočení v koleni), lékař začal doporučovat artroskopii kolene. Do lékařské zprávy uvedl, že zároveň existuje možnost "konzervativního" přístupu. Jelikož jsem v mládí prodělal operaci fallotovy tetralogie, této operace se značně obávám. Osobně svůj stav vidím jako dobrý, byl jsem od doby operace sledován avšak žádné další zákroky jsem neprodělal. Otázku, jak moc riziková je pro mě anestezie jsem již položil. Zajímá mě, jestli je možnost jiné péče, která by zlepšila můj stav a nevyžadovala by zákrok s anestezií. Lékař mi také nedoporučil operaci v "teplých měsících" . Pouze pro zajímavost bych se rád zeptal, z jakého důvodu. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Každá anestezie má určitá rizika a záleží na doprovodných chorobách. Dnes je anesteziologie ale na vysokém stupni a zná řadu šetrných alternativ. Diagnoza u vás by měla být jistá, takže pokud potíže nejsou není důvod s ASK spěchat, navíc je možné při potížích dg verifikovat provedení magnetické rezonance kolena a tím zobrazení měkkých tkání. Indikace v teplých a studených měsících se nijak neurčuje. Snad je myšleno, že v teplých měsících, že kloub má větší tendenci k zatepení, ale to je úvaha velmi pochybená.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: