Artroskopie kolene ano či ne?

  • Dotaz od: František Ošťáhal
  • Publikováno: 20.11.2013
  • uLékaře.cz

Levé koleno mám z vnitřní strany „nakopnuté“ z thajského boxu. Jednalo se o úder z boku, pro představu něco jako kdyby Vám někdo praštil baseballovou pálkou z boku do kolena. Letos na jaře to budou 2 roky. Problémy se projevují při delším namáhání kolena, zejména po delší chůzi po nerovném terénu, kdy mě koleno postupně začíná bolet na jeho na vnitřní straně, zhruba v místech kam jsem dostal ten úder a zezadu vpravo pod kolenem v místě, kde začíná stehenní sval. Dále mě koleno bolí, pokud ho mám delší dobu skrčené, například při delším sezení u psacího stolu. Řekl bych, že stav se za ty dva roky nijak výrazně nezhoršil, ale naopak ani nezlepšil. Koleno mě vždy začne bolet po nějaké namáhavější aktivitě, například loni v zimě po třídenním lyžování v Alpách, nebo nedávno, když jsem si dal cca 10 km na kole svižnějším tempem, cítím to potom i druhý den přičemž bych řekl, že po pár dnech se to koleno začne zase zlepšovat. Určitě mě koleno začne také bolet, pokud strávím delší dobu vkleče. Na druhou stranu třeba dřep bez problémů udělám. Jinak že je tam nějaký problém cítím tak nějak každý den od doby, kdy se mi stal ten úraz. Koleno mě lehce pobolívá a mám ho takové jakoby malinko zatuhlejší, obzvlášť po ránu. Nejedná se ale o žádnou nesnesitelnou bolest, že bych nemohl došlápnout na nohu, nebo že by mě v koleni píchlo při nějakém špatném pohybu. Můžu normálně chodit, dokonce i běhat, i když to poraněné koleno pořád podvědomě šetřím a nadlehčuju. Byl jsem s tím u několika ortopedů. Mechanické zkoušky nepotvrdily poraněné menisky, ani křížový vaz. Je však evidentní, že čéška je o něco volnější, než u druhého zdravého kolena a v koleni mě občas hlasitě lupne, když ho opakovaně ohýbám. Myslím si, že ten náraz dopadl nejvíce na čéšku a z toho důvodu je nyní trochu volnější. Jedinou bolest, kterou cítím u mechanických zkoušek je, když mi při natažené noze pan doktor na čéšku svrchu zatlačí a já mám při tom zkusit propnout stehenní sval. V takovém případě se vždy dostaví velice silná a nesnesitelná bolest v poraněném koleni. Mám za sebou dvě magnetické rezonance, pokaždé s jiným výsledkem. U první z nich (21.5.2013 v Prostějově) mi byla diagnostikována V.s. horizontální fissura zadního rohu mediálního menisku a u druhé, kterou jsem podstoupil nedávno (26.10. 2013, klinika PMT, pracoviště MRi Brno): Dle Wibergovy klasifikace dysplazie III: typu. Mediodorzální patelární plocha s drobnou defigurací, enmaící t.č. charakter osteotyfu. Pan doktor se kterým jsem můj problém konzultoval naposled by se mi na koleno chtěl nyní podívat artroskopicky. Vzhledem k problémům, které jsem popisoval a které nejsou až tak omezující, se bojím, aby to po operaci třeba nebylo ještě horší. Pořád ještě můžu bez problémů chodit a omezeně i sportovat. Doporučoval byste mi na tu artroskopii jít, nebo mám ještě nějakou dobu počkat, koleno posilovat a dál užívat chondroprotektiva? Uznávám, že asi nelze provést přesnou diagnózu, aniž by se mi do kolena někdo podíval artroskopicky, ale přeci jen, jedná se o operativní zákrok, který s sebou nese určitá rizika. Já osobně bych spíše volil nejprve nějakou neinvazivní metodu léčby, jako je léčba krevní plazmou, nebo pomocí kmenových buněk. Jsem i ochotný za tohle ty desetitisíce zaplatit. Vím, že tohle samozřejmě zdravotní pojišťovny nehradí. Bohužel mi ale nikdo doposud nebyl schopen říct, zda tyto metody opravdu fungují a zda to nejsou pouze vyhozené peníze. Jeden ortoped mi dokonce řekl, že to v žádném případě nefunguje a že se jedná pouze o nefér business na neinformovaných pacientech. Chtěl jsem se Vás proto zeptat, co si myslíte o těchto dvou metodách a zdali se dají účinně aplikovat na můj problém? Mnohokrát děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Metoda ACP s obohacenými krevními destičkami je doporučována americkou odbornou literaturou a lze ji doporučit. Sám nemohu artroskopii aniž bych koleno viděl indikovat. Podle vašeho popisu se mi jeví opravdu nález jako při nevelkém poranění menisku a pokud stav trvá již 2 roky a ortoped artroskopii doporučuje mám názor, že artroskopie je na místě - k definitivní diagnoze a ošetření stavu kolena s následnou rehabilitací.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: