Artroskopie kolene - obtíže

Dobrý den, pane doktore, dne 18.3.2016 mi byla provedena ASK pravého kolene, kde byl dg. léze mediálního menisku a poškození chrupavky stehenní kosti. Absolvovala jsem RHB + MGT, vypadalo to, že stav se zlepšuje, ale poslední dobou mě po zátěži pobolívá zevní strana kolene a někdy se objevuje otok - stabilně mám bouli u laterálního vstupu, dle operatéra zbytnění podkoží. Kontrolu mám za 14 dni, ráda bych se zeptala na Váš názor, co může být příčinou obtíží a jak dále postupovat? Hrozí mi další operace? Dost často se nyní objevuje i pocit "trnutí" (nevím, jak to popsat) holenní kosti a je to dost nepříjemné, někdy možná i víc než bolestivost. Moc děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Artroskopista vždy reviduje celou dutinu kloubní a popisuje změnu. Resekce menisku, t.j. odstranění jeho části většinou probíhá dále bez bolesti, ale poškození chrupavky může být následkem úrazu většího rozsahu a objevuje se poté většinou i lehčí nebo závažnější synovitis, zánět výstelky kloubu jako reakce na úraz a i na provedený zákrok. Pokud se nejedná o jiné změny v kloubu stav se upravuje postupně, vyžaduje čas, pohybovou a fyzikální léčbu na rehabilitaci. Na místě je i zvážení lázeňské léčby, kterou byste do půl roku po provedeném výkonu mohla absolvovat na účet pojišťovny. Ortopedická kontrola jistě stav sleduje, dále tedy dle výsledků vyšetření.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: