Artroza

Dobrý den, je mi 48 let a mám v obou kolenou artrózu III. stupně. Na ortopedii mi nabídli radiosynovio ortézu. Měla bych otázky: 1. Může tento způsob léčby být použit u re vmatiků?(mám dlouhou dobu revmatoidní artritidu, užívám v injekcích Methotrexát) 2. V čem tato léčba spočívá a jak probíhá? Předem děkuji za odpověď. Klára

Odpověď odborníka:

S touto metodou nemám vlastní zkušenosti a mohu odpovědět jen z literatury: Radiosynovioortéza je metoda nukleární medicíny k léčení kloubních onemocnění. Je známa asi 30 let. Při této metodě se vpravuje do kloubu injekčně radioaktivní Yttrium 90, které má za účel působit na kloubní výstelku a upravovat degenerativně změněnou kloubní výstelku. Působí jako betazářič a to přísně místně jen do hloubi několik milimetrů a účinek jeho působení přetrvává a projeví se účinností až po 4 až 6 ti měsících. Po té době se jeho účinek zhodnotí. Účinek se udává v 40 až 80%. Není příčinnou léčbou, ale snížuje zánětlivé a degenerativní změny v kloubu. Použití u revmatoidních kloubních změn je na místě. Podrobněji vás jistě bude informovat váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x