Artroza 4.stupně

Dobrý den,tatínkovi je 69 let a trpí artrozou 4.stupně.Před lety absolvoval operaci kolen,kde mu provedli vyčištění a vytažení vody.Lékař řekl,že ted může následovat již jen výměna kloubu.Je možné ještě nějak pomoci od každodenních bolestí a od následné operace výměny kloubu?Chtěli bychom tatínkovi zakoupit bylinný čaj,který by měl pomoci při špatné pohyblivosti a bolestech kloubů,působit protizánětlivě a napomáhat vyplavování nežádoucích látek z těla.Ve složení je obsažena:kopřiva nať,černý bez plod,fazole plod,vřes nať,vrba kůra,trukavec nať,přeslička nať,tužebník nať,pýr kořen.Může takovýto čaj pomoci ulevit bolestem?Můžete také poradit vhodný pohyb nebo by pomohly například lázně a podobně?Rovněž tatínka trápí bolesti ramene. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Lázeňská léčba by byla určitě vhodná, je třeba zvolit takové lázně, které jsou v totmo směru zaměřeny, nejen případnými koupelemi,zábaly, ale také fyzioterapeuty a možnostmí plavání a cvičení. Toto jsou aktivity, které by byly pro něj vhodné i mimo lázně, tzn. už nyní doma, plavání, jízda na kole( i na domácím trenažeru), chůze( ideálně venku). Pokud by tyto aktivity provokovaly bolesti kolen, pak by bylo nutné konsultovat rehab.lélaře, případně lékaře, věnujícímu se aktivní fyzioterapii( event. fyzioterapeuta) a dle vyšetření teprve volit aktivitu. Je ale pravda, že pokud by mu dělalo potíže jezdit na kole nebo plavat, tak je velmi pravděpodobné, že kolen.kl.jsou jži opravdu vážně postiženy a že bude třeba opravdu uvažovat o výměně. Uvedené čaje jsou vhodné( často sníží napětí kolem kloubů i v nich, tím i bolestivost), čaje a případné doplňky stravy na základě chondroitin sulfát( ten může být i předepsán jako lék), želatiny, glukosaminu,MSM mohou též významně pomoci. Pohybová aktivita by měla být ZÁKLAD léčby. Bolesti ramene nepodceńujte, nejčastější chyba je omezit pohyb právě kvůli bolesti. ramenní kloub vysloveně pohyb potřebuje, paže je k tělu funkčně připojena množstvím svalů, které tím, že pohyb omezujeme začnou " bolet".Ale pozor, je třeba vyloučit, že není přítomen zánět, např. tíhového váčku, to pak vyžaduje speciální postup, léčba však musí být i tehdy aktivní, lékařem, fyzioterapeutem i cvičebním programem.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: