Artroza

Je mi 39 let a zhruba před 7 lety mi byla diagnostikována artróza kloubů horních končetin. Požívala jsem různé přípravky typu Condrosulf, ale nic mi nezabralo. Tak jsem se snažila si bolest psychicky nepřipouštět a celkem jsem si na občasnou bolest zvykla. Před asi 2 lety se bolesti zhoršily, tak jsem o tom uvědomila svou lékařku, která mi doporučila nové léky v podobě injekcí, které jsem si nechala aplikovat do rukou každý týden. Nijak mi léčba nepomohla. Před rokem a čtvrt jsem otěhotněla, během těhotenství byla bolest občasná a únosná. Nyní je synovi 6 měsíců, stále plně kojím a bolest je téměř nesnesitelná a nepřetržitá. Někdy ani syna nemohu přebalit, práce v kuchyni mi dělá problémy, ..nejhorší je, že bolest trvá neustále, v noci po ránu, pořád a stupňuje se. Už ovlivňuje i mou psychiku, neboť už nezvládám na bolest nemyslet. Moje lékařka mi napsala doporučení do revmatologického ústavu v Praze na Slupi, ovšem objednali mě až na polovinu prosince. Nevím, jak to vydržím. Co když se nejedná o artrózu. Jakého lékaře navštívit pro akutní pomoc. Nikdy jsem nedělala delší dobu manuální práci, ze které by mohly obtíže vzniknout. Předem děkuji za pomoc. S pozdravem Klára S.

Odpověď odborníka:

Předpokládám, že artroza byla zjištěna podle RTG snímků a laboratorní vyšetření zatím nemáte, pravděpodobně proběhne až v revmatologickém ústavu Na Slupi. Jestli se jedná o artroza nebo o revmatickou artritidou musí rozlišit revmatolog podle odběrů. Vzhledem k tomu, že nyní velmi intenzivně namáháte horní končetiny, je bolest pochopitelná. Vzhledem ke kojení nelze příliš předepisovat léky proti bolesti. Můžete zkusit mast Traumaplant, jestli by trochu pomohla. Je vyrobena z kostivalu a při kojení nevadí. Doporučila bych intenzivní rehabilitaci. Od bolestí vám mohou ulevit pomocí elektro nebo magnetů, dále vířivek a hlavně speciálním cvičením. Znám osobně jen pražské rehabilitace, kde mohu např. doporučit Motol, Rosetu, Dobřichovice. Pokud by jste bydlela poblíž Berouna, tam vede prim. Horáček také výbornou rehabilitaci. Co se týče diagnostiky, asi bohužel musíte počkat na termín objednání. Já mám dobrou osobní zkušenost s revmatologem MUDr. Stanislavem Macháčkem, který má svou ordinaci v Praze v Jungmanově ul., tel. 224949266. Nevím však jaké má čekací doby. Měla by jste se objednat co nejdříve na nejbližší rehabilitaci. I bez jednoznačné diagnozy by vám mohli alepoň částečně ulevit. Ulevit by Vám mohla i akupunktura, která však není hrazena z pojištění. Zkuste se poohlédnout u Vás, určitě ji někdo z lékařů, nejčastěji rehabilitační, neurologové nebo obvodní provozují. Přeji brzký ústup bolestí.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x