Artróza kyčlí, vrozená vada kyčelních kloubů, popis

Dobrý den, vzhledem k tomu, že můj ošetřující lékař již několik let tápe v mojí diagnóze, prosím o vysvětlení následujících nálezů a o info, zda nasvědčují nějakému onemocnění, nebo zda jde pouze o změny ´opotřebením´ :: SI kl. štěrbina vpravo je zůžena, obě kl, štěrbiny jsou místy neostře ohraničené, mírně rozšířená kortikális. Nevýrazný okrsek subchondrální sklerozitace při ventrokaudálním okraji SI 1sin připoští chron. změny. C páteř: vyhlazení krční lordozy, tvarově odlišné předozadně užší obratlová těla C3 a C4, užší MOP C3/4 s C4/5,nejsou patrny spondylotické změny, TH páteř - ojediněle přihroceny okraje obratlů, přiměř. kyfosa. Paty: přihrocení patních hrbolů oboustranně, struktura kostí normální.Kyčle: coxartroza oboustranně II.st., po dysplazii. Mám potíže s bederní páteří, vleklé noční bolesti s raní ztuhlostí, bolesti pat, časté blokády TH páteře, bolesti vystřelují do nohou a do žeber, poslední dobou také bolestivé drobné klouby, hypermobilita, MRI sakroileitidu neprokazuje. HLAB27 pozit, otec M,Becht., revm faktor přechodně zvýšen, CRP (1,6) a FW (11/32) v pořádku. Omlouvám se popř za zmatený výpis ze zprávy, a děkuji za pomoc, prima den, Hb

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle opsané zprávy artrózu kyčlí díky vrozené vadě kyčelních kloubů (vrozenému špatnému postavení kyčelních kloubů), na prvním obratli košti křížové nevýrazné změny jako u m.Bechtěrev (sklerotizace), ale není to průkazné, místy užší meziobratlové prostory a místy přihrocené okraje obratlů nebo kostí (patní kost). Žádný z těchto nálezů, kromě artrózy kyčelních kloubů, přesvědčivě nesvědčí pro nějaké jednoznačné onemocnění. Jsou tam jisté změny, ale celkový stav páteře je zatím dobrý, nic alarmujícího. Jelikož však máte v rodinné anamnéze m.Bechtěrev a pozitivní HLAB27, mohou Vaše obtíže signalizovat, i bez nálezu na kostech, počínající revmatologické onemocnění. Nepíšete, který lékař Vás vyšetřuje, měl by to být podle mého názoru revmatolog. CRP a FW nízká = žádný akutní zánět by neměl nyní probíhat. Upřímně, nedivím se Vašemu lékaři, že ještě definitivně nevyslovil diagnózu, popsané nálezy pro žádnou jednoznačnou diagnózu nesvědčí.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: