Artróza se již léčí, crp se snižuje, ale mám obavy z teorií lékařů

Dobrý den vážený pane. Na začátku dubna jsem tady napsal dotaz ohledně toho, jak léčit artrózu II. stupně po zánětu - za vaší odpověď vám vřele děkuji, docela jste mě i uklidnil, že to není zase až tak vážné. Řeším teď však jiný problém, nebo spíš teorii lékařů. CRP jsem měl původně na začátku 80, před 14 ti dny mi zjistili CRP 51, což je známka toho, že antibiotika zabrala, a ať už jsem měl v těle cokoli, možná ani nedoléčeného, tak že to vlastně ustupuje. Nyní mě však popravdě vyděsila trochu zpráva od ortopeda ze dne 25.4. Celé vám to přepíšu: RTG LS páteře: bez strukt změn. bez zn diskopatie. CRP 51, orosomukoid 2. Scintigrafie skeletu: zvýšená kostní přestavba v P kyčli - dif. dg. asept. nekrosa hlavice P femuru, dále zvýšená přestavba v Th úseku, v žebrech, ve sternu, ventr. hrana lopaty kosti kyčelní vpravo, nelze vyloučit meta - dop onokolog screening, MRI P kyčle, Ct Th úseku páteře, RTG plic. DG: Coxalgie vpravo nejasné etiologie - zvýšené CRP, art. změny 2 stupně. Nejsou zn. purulentní artrotidy - diff dg. revmatické onemocnění, dna, paraneoplastický sy. Takto je to celé. RTG plic mi již dělali v jiné nemocnici, taktéž jsem prošel rentgenem Srdce, Ultrazvukem břicha, srdce, z krve podle infekcionisty mám ledviny v pořádku, moč také. Nejvíce mě ale vyděsila ta zvýšená kostní přestavba, ale na internetu jsem našle odborný článek, že, cituji: "U nemocných, o nichž není známo, že by měli nádorový proces, se často zaměňuje zvýšená aktivita hromadění radionuklidu neuváženě s maligním procesem." Četl jsem si řadu odborných článků, a dával si dohromady souvislosti a všechny fakta, kterými si prošel. Ortoped mi ale nakonec řekl, že hlavní je, že se celkově cítím lépe. Ale pokud bych nějaký nádor měl, tak myslím, že by to bylo znatelné např únavou, teplotami atd. Zvýšenou teplotu jsem neměl od 10.4. Bohužel infekcionista mi akorát zjistil IgG 320 - pozitivní na bartonelózu, řekl mi, že jsem se s tou nemocí už někdy dříve setkal a že si tělo vytvořilo protilátky, ale že je klidně možné, že tato nemoc mohla způsobit tento zánět. Doktoři popravdě tápou a čeká mě ještě řada vyšetření. Subjektivně se cítím zdravý a nic nápadného nepozoruji. Dávám si denně tabletku multivitamínu a 2x denně tabletu Glukosamin sulfátu na tu chrupavku na pravé noze. Příležitostně a pro jistotu navečer tabletku paralenu nebo NSAID xeforapid 8 mg. Zajímal by mě ale především váš celkový názor - doktoři zatím nic nezjistili, subjektivně se cítím o 80% lépe než před měsícem, já sám mám pocit, že neúměrným protahováním šlach na začátku března jsem si možná něco jen natáhl, jelikož už chodit můžu a už to bolí minimálně a k tomu se možná přidala nějaká chřipka. Ale přikláněl bych se také k dnavé artritidě - četl jsem o tom odborný článek a opravdu je to myslím dost možné! Je ale divné, že od prosince jsem prošel řadou vyšetření, byl několikrát na RTG, krev mi brali už asi od té doby celkem 15x, ale nic nezjistili, a až teď mě posílají na CT a MR, což myslím měli udělat už na začátku hned po RTG vyšetření. Hlavně mi nedá spát ta zvýšená přestavba kostí - primář z nukleární medicíny mi pouze sdělil (bylo to 8. dubna), že v těle žádný akutní zánět nemám, protože kdyby ano, tak by zprávu do pardubické nemocnice poslal okamžitě, aby tam byla hned druhý dne. A jinak mi říkal, že to bude léčba na delší dobu a že klidně ten zánět v noze (krystaly kyseliny močové) mi mohl právě poškodit tu chrupavku, spíše než zvedání těžkých vah v posilovně. Ale o zvýšené přestavbě kostí se mi vůbec nezmínil. Proto mě to překvapilo, co jsem se pak dozvěděl ze zprávy ortopeda a proto se obracím na Vás a zajímá mě váš celkový pohled na to, co jsem vám popsal. Děkuji mnohokrát !

Odpověď odborníka:

Pokládáte řadu otázek, které se nedají odpovědět internetově. Vůbec nevím, jak potíže a jakým způsobem začaly, jak probíhaly, jaké byly první změny, první rtg snímky. Zda se jednalo o infekt a o jaký. Jistě je na prvním místě váš pocit, že se cítíte lépe. Pokud se zmiňujete o oné kostní přestavbě ta se objevuje po každém úrazu nebo zvýšeném zatížení. Podle vašeho popisu je vyšetřování stavu v běhu, jste pod zvýšenou kontrolou a nepochybuji, že péčí ortopedů a infekcionistů se stav nejen upřesní, ale i upraví. Otázky naprosto přímo musíte položit svému ortopedovi, který vás vyšetřuje a snímky a nálezy vidí před sebou.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: