Arytmie

Můžete mi prosím vysvětlit holter.nález a poradit,co mohu dál udělat? Děkuji. "Trvale sinus.rytmus,min.SF 49/min,max.SF 178/min (při SVT) Přítomny VES monotopní,velmi sporadické.SVES četnější.2x zachyceny krátké paroxysmy tachykardie se štíhlými komplexy - SVT v délce do 5 komplexů,akce je nepravidelná-nakupení SVES,paroxysmus FS?Jiné tachyarytmie nezachyceny.Bradyarytmie nepřítomny.V době potíží-bušení srdce-sin.rytmus s oj.monotp.VES."Je mi 47 let,po tomto nálezu mi lékař předepsal egilok 1/2 tbl.denně,při větším množství jsem byla spavá.Subj.cítím extrasystoly,dřív třeba týden v měsíci,v posl.době skoro denně-nepříjemné.Uděláno též ECHO: v normě,známky hraničního tlaku v plicnici.Další dg:dilatace hlubokých žil s projevy stagnace.Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález při monitoraci není závažný, nejsou popisovány žádné život ohrožující typy arytmií. V dotazu neuvádíte důvod monitorace EKG, lze tedy jen usuzovat na palpitace - subjektivní vnímání extrasystol. Betablokátory jsou nejbezpečnější terapií méně závažných typů arytmie, bývají dobře tolerovány, nevýhodou u osob s normálním krevním tlakem (TK) je snížení TK - z toho pak plynou vedlejší účinky, jako únava, kterou jste uvedla. Pokud obtíže přetrvávají i při současné léčbě, lze vyzkoušet rozložení dávky Egiloku na 1/4-0-1/4 (1 dávka denně nepokryje celých 24 hodin pro krátký poločas léku), další možností je výměna betablokátoru za jiný typ antiarytmika - v úvahu by přicházel propafenon v malé dávce, nebo lze přidat lék typu anxiolytika, který bude tlumit nepříjemné vnímání extrasystol (bez toho, že by snížil jejich počet). Předpokládám, že jste jinak podrobně vyšetření, včetně krevního rozboru (ionty, štítná žláza). Z výše uvedeného dopouručení vyplývá, že byste další postup měla konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. S pozdravem MIchal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
10 tipů, jak předcházet osteoporóze
Články: 10 tipů, jak předcházet osteoporóze
Chcete mít pevné kosti co...
Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Články: Kolik mužů prošlo vaší ložnicí?
Kolik mužů prošlo vaší...
Gastroskopie
Články: Gastroskopie
Gastroskopie nebo jinak...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Močový měchýř
Články: Močový měchýř
Močový měchýř je dutý orgán...
Pervitin – nejprve „nakopne“, potom vás pomalu zničí
Články: Pervitin – nejprve „nakopne“, potom vás pomalu zničí
Skutečný počet uživatelů...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x