Arytmie

Dobrý den, mám dědičnou aritmii,kterou pozoruji již několik let..Aritmii má i mamka a babička.Babičce ale také nedávno zjistily levou komoru zvětšenou.A tak mám obavy,abych neměla to samé.Na ekg mi vyšli výsledky v mezích normy a tak mě dále na vyšetření nepustily.Také mi to potvrdil lékař,když jsem chtěla jít darovat krev,nepustil mě..Ovšem,mamce ani babičce to na ekg také nenašly a po přístroji,který měli zapůjčený na doma.Levou komoru zvětšenou našly babičce až na CT..Chtěla jsem se zeptat,zda se i takové věci dědí a zda mohu jít ke kardiologovi,bez doporučení internisty a mé doktorky.Vždy když jdu k mé obvodní doktorce,připadám si že ji otravuji a nad vším mávne rukou..Kvůli ní zjistily babičce pozdě rakovinu Slinivky :-( děkuji za odpověd a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, arytmií je mnoho různých typů a ve svých důsledcích pro funkci srdce se podstatně liší. Bez přesnější znalosti o tom, o jaký problém se jedná se tedy bohužel k věci nemohu blíže vyjádřit. Zvětšení levé komory může být důsledkem různých onemocnění, nejobvykleji vyššího krevního tlaku, a není samo o sobě dědičné (mimo vzácných situací). K vyšetření arytmií patří mezi základní postupy 24-hodinové sledování EKG (tedy zřejmě to vyšetření, které měla maminka a babička) a máte-li tedy potíže s bušením srdce nebo nepravidelností tepu, bylo by provedení tohoto testu na místě (klidové krátkodobé EKG samozřejmě vetšinou nesetrvalou arytmii nezachytí). Ke kardiologovi můžete jít i bez doporučení Vaší lékařky, ale správnější je domluvit se na vypsání žádanky - do které by Vaše lékařka měla uvést ostatní údaje o Vašem zdravotním stavu, jaká vyšetření Vám zatím pro daný problém byla provedena a jejich výsledky a také samozřejmě svůj názor na příčinu Vašich potíží. Pokud nejste s Vaší praktickou lékařkou spokojena, máte samozřejmě právo zaregistrovat se u jiného lékaře - pečlivě to ale zvažte, návaznost je v procesu péče o zdraví velmi důležitá a časté střídání lékařů může přinést víc problémů než užitku. Řada nejasností nebo rozporů plyne "jen" z nedostatečné komunikace - v tomto konkrétním případě by bylo samozřejmě vhodné, aby Vám Vaše lékařka vysvětlila, proč si myslí, že specializovaná vyšetření nejsou potřeba... Přeji hodně zdaru při dalším jednání s lékaři a také přeji, aby Vaše další vyšetření dopadla dobře!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Vyšetření konečníku
Články: Vyšetření konečníku
Vyšetření konečníku patří...
Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Články: Může vás potkat žilní trombóza? Nechte se otestovat!
Lidé trpící křečovými...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Hormonální léčba rakoviny prostaty může vést k osteoporóze
Předoperační vyšetření
Články: Předoperační vyšetření
Předoperační vyšetření je...
Jak se diagnostikuje alergie
Články: Jak se diagnostikuje alergie
Na počátku celého procesu...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: