Arytmie

Mám hypofunkci štítné žlázy a trpím arytmií. Je mi patnáct, mám strach, zda by to také nemohla být fibrilace síní. Jaká je pravděpodobnost fibrilace v mém věku? A je možné aby se nepovedlo odhalit fibrilaci síní při vyšetření EKG? Obvykle zaznamenávám bušení srdce v klidu, ale i při nějaké činnosti. Probíhá to tak, že mi chvíli rychle buší srdce a pak najednou jakoby se zastaví, nebo vynechá a na pár vteřin se zpomalí, potom se rozbuší snad ještě rychleji než předtím. Přetrvávají u mě bolesti v nadbřišku - nevím zda to nemůže souviset se zablokovanou páteří - a píchání u srdce. Občas bolesti hrudníku. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Fibrilace síní hrozí při hyperfunkci, ne hypofunkci štítné žlázy. Možná jste se jen překlepla. Fibrilace síní je vidět na ekg velmi dobře - ale musí to samozřejmě být v době, kdy je fibrilace přítomná, jinak tam není nic. Při fibrilaci síní je tep rychlý a nepravidelný. Jako bušení ale popisují lidé častěji stav, který je také pravděpodobnější - a sice extrasystoly. To je to zastavování. Samotná nepravidelnost poutá pozornost a vzniká dojem, že srdce více buší. Extrasystoly nejsou nebezpečné. Vše na mně dělá dojem, že Vám spíše nic není a jste jen nervozní. Jinak u štítné žlázy by se z krve mělo určit jestli není hyperfunkční (nebo předávkování léků při hypofunkci). Tam asi chodíte. Fibrilaci síní - pokud se opravdu vyskytuje - se snažíme zachytit tzv. EKG holterem.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: