Arytmie

Před pár dny jsem byla na vyšetření - echo, ekg v kardiologické ambulanci. Byla jsem vyšetřována pro palpitace a prekolapsovy stav (tachykardie, závratě) v uplynulém roce. Ležela jsem 3 dny na interní JIP, absolvovala jsem EKG holtera, ergometrii, vyš. štítné žlázy, ekg a echo s žádným zvláštním nálzem ..pouze tachykardie. V loňském roce se záchvaty několikrát opakovaly. Poslední dobou už rychlé bušení srdce nepociťuji jen občasné "přeskočení" nebo "zavibrování" v hrudníku nebo v krku. Je to nepříjemné, ale žádné zvláštní problémy mi to nečiní, pouze mě to dosti vystraší. Někdy je to několikrát za den, někdy par dní nic. Arytmie ale nikdy nebyla zachycena. Při již zmiňované nedávné kontrole mi lékař nabídl betablokátor, ale poznamenal, že to není nutné, že srdce je v pořádku, jen má tendence "utíkat". Chtěla bych se tedy zeptat jestli jsem neudělala chybu když jsem léky odmítla a jestli se to nemůže zhoršit (např. v závažnější druh arytmie). Děkuji za Váš čas.

Odpověď odborníka:

Jako to líčíte tak to na mě dělá dojem jako tzv. "panická ataka", čili něco způsobené spíš nervy než srdcem. Betablokátory by nejspíše fungovaly - na srdce (není ale důkaz, že je Váš problém) i na nervy. Je to totiž prostě antagonista adrenalinu. Já jsem spíše odpůrce betablokátorů, možná ale částečně laický, protože nejsem přímo kardiolog, ale kardiochirurg. Betablokátory nemám rád jako sportovní doktor, protože lidi omezuje fyzicky. Znám případy, kdy to byl problém ve sportovní karieře, ale analogicky se domnívám, že i běžné lidi omezuje, když se jim "amputuje" horní hormonální rozmezí adrenalinu - neboli nejsou schopni stejné stresové reakce jako jejich vrstevníci. Proto bych Váš postoj podpořil. Žádné zhoršení arytmií si tím dosti jistě nezpůsobíte. A lepší kondici využijete při sportovních aktivitách. Čím více dnů v týdnu a více hodin bude Vaše srdce při sportu bušit rychleji, tím méně bude Vašich "záchvatů". Též si vymažte z hlavy, že se Vám něco děje při těch arytmiích. Ty má každý a jen málokdo si je vůbec uvědomuje. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: