Arytmie

N holtru jsem měla komorové i síňové extrasystoly a to i salvu o 6 komplexech a nějaké triplety.Můj lékař říkal, že i když jich je za 24 hodin celkem 480 není to závažné.Je to sice velice nepříjemné, protože když je to jednou za 10 minut jde to,ale když je to každou minutu i 2 krát docela mně to obtěžuje,jsem i unavená,slabá z toho. Co mně ,ale trápí teď nově, že když lečím na levém boku tak srdce bije úplně chaoticky jakoby nemohlo správně pracovat. Je tento stav normální nebo se tam něco děje? Měla jsem ECHO,holtra před 4 měsíci, ale to jsem tyhle potíže ještě neměla jen se mi občas když jem ležela na levém boku špatně dýchalo,při změně polohy dýchání i srdeční rytmus se ihned upraví. Je třeba nějaké další vyšetření.K lékaři se už bojím jím, holtra mi dal až po roce co jsem k němu chodila.

Odpověď odborníka:

Ivo, extrasystoly se v současné době vážně moc neléčí. Léčba se zvažuje pouze v některých případech, pokud se jedná o vícečetné salvy extrasystol nebo četnost extrasystol výrazně omezuje běžný život pacienta. Z prostého popisu se k léčbě nelze odpovědně vyjádřit, je třeba zvážit všechny okolnosti - toto je třeba prodiskutovat s ošetřujícím kardiologem. Extrasystoly mohou být "spuštěny" určitou činností, polohou, ale třeba i jídlem ( alkohol, káva), nikotinem.....To znamená, že poloha na levém boku u Vás může spustit extrasystoly. Pokud echokardiografické vyšetření srdce bylo v pořádku před 4 měsíci, není v tomto případě nutné ho dělat znovu. Pravděpodobně ani Holtera, ale pokud máte nové obtíže, je třeba je probrat s Vaším lékařem.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: