Arytmie a astma

Dobrý den, paní doktorko, koncem června jsem měl infekci horních dýchacích cest, chraptěl jsem, možná zánět hrtanu (jsem učitel, nyní nezaměstnaný). Při mluvení se mi tehdy udělalo špatně (ne ve škole) - nemohl jsem popadnout dech, trochu jsem měl závratě. Měl jsem červeno vzadu v krku. Za týden jsem šel k lékaři - prý to byla asi virová infekce, krevní testy vyšly v pořádku. V té době jsem také měl pocit, že mi nějak občas bouchne v krku, když jsem rychle vstal z křesla, tak to odeznělo. Jinak jsem se cítil celkem dobře. Na EKG nic nenašli. Pak asi za 14 dní jsem dostal angínu (možná to ani angína nebyla), bral jsem antibiotika. Ale v krku jsem měl i potom stále červeno, v tu chvíli se přidaly závratě při usínání a pocit takového jakoby vnitřního brnění. Zhoršovalo se to za dusného počasí, před nebo po bouřce. Vadilo mi, když se doma vařilo nebo někde bylo dusno. Byl jsem na neurologii, začal jsem poté chodit na rehabilitaci, prý jsem si ležením zablokoval páteř mezi lopatkami. Podle mě to bylo tím, že jsem najednou přestal cvičit (posilovna) a sportovat. Noční závratě poté pominuly. Na krčním mi nenašli žádný nález a doporučili návštěvu alergologie, kde už jsem nějaký ten rok nebyl. Mezitím jsem byl opět na krvi - negativní, a výtěr z krku byl také v pořádku. Mám alergii na pyl již od mala, měl jsem (i v minulých letech, ale nijak mě to neomezovalo) a ještě mám občas sípavý výdech. Po vyšetření (dýchal jsem do přístroje s trubičkou) jsem dostal inhalační spreje (před 14 dny) Ecobec a Ventolin. Jsem z té nemoci už trochu ve stresu, pořád to nepřestává, ikdyž už je po sezoně pylů trav a obilnin, na které jsem nejcitlivější. A teď to nejdůležitější: hlavně v posledních dnech pociťuji hlavně v klidu (při ulehnutí, při sezení) vynechání srdce, někdy i několikrát za sebou. Je to velmi nepříjemné, nemohu kolikrát usnout, sevře se mi to na hrudi a jakoby se mi to tam občas křečovitě chvěje. Někdy pozoruji při tom sevření i zrychlený tep. Zajímavé je, že při námaze to asi není, nebo to necítím, ale teprve až v klidu. Vlastně celé léto mám zrychlený tep, hlavně vestoje, ale někdy když změním polohu (například se přikrčím), tak se to zpomalí. Nikdy předtím jsem toto nepociťoval. Mivám zahleněný krk, asi z toho astmatu, občas vykašlávám hlen. Může ta srdeční nepravidelnost souviset s tím astmatem? Nebo s blokací páteře? (občas mě bolí) V noci také mám někdy pocit, že jakoby nedýchám a pak se vzbudím a musím to dohánět (nechrápu). Zhubl jsem za léto asi 4 kila, ale chuť k jídlu mám. Děkují za odpověď. Tonda

Odpověď odborníka:

Krásný den. Myslím, že jste nesmírně citlivý a inteligentní mladý muž. Dle všeho se nyní potýkáte s náročnou situací /podle mého soudu nezaměstnanost- byť dočasná a třeba i na čas "žádoucí" k relaxaci.- člověka trochu vykolejí/.Vaše příznaky svědčí o tzv. sympatikotonii- převaze vegetativního nervového systému, který člověka vývojově připravuje k boji s nepřízní, nepřítelem, ohoržením /mamut praotců../. Takový stav vede při delším trvání k nevýhodě pro celkové vyčerpání, somatopsychické projevy zvýšeného vnitřního napětí, oslabené imunity..Pak se logicky zhorší preexistující atopie, manifestují se známky tzv. syndromu svalové nerovnováhy.. Doporučila bych případně echokardio k vyloučení srdečního hendikepu, ev. nějaký zátěžový test či holterovské monitorování srdeční frekvence. Pokud se upraví spirometrie a kardiologické testy budou fysiologické, přemýšlela bych být Vámi o volbě nějaké rekreační sportovní aktivity/ chůze,plavání,cyklistika../Mějte se fajn.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: