Arytmie,dušnost

  • Dotaz od: janaopatrilova
  • Publikováno: 29.4.2014
  • uLékaře.cz

Dobrý den. Měla jsem holtra a výsledek je velice strohý, ale ani tak tomu nerozumín. Lékař mi sdělil-je to celkem v pořádku. Bylo zachyceno celkem 85 supraventrikulárních stahů, nejdelší sekvence byla dlouhá 12 stahů, ojediněle také VES. zřetelné stavy akcelerace TF v nočních hodinách.Je mi 50 let a měla jsem již i CMP, mám cukrovku, občas vysoký tlak, chodím na endokrinologii a nález -malý na ultrazvuku karotid, také v noci desaturace až 64%- někdy se v noci i budím a dusím se. mírná při zátěžové spiroergometrii.Také mně dost v poslední době bolí lýtka a nevím zda to nemůže být nějaká ischemie. Co bych měla dělat, na koho se obrátit. Můj lékař mi dal Holtra až po 2 letech potíží a dálsími problémy se zabývat nehodlá. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, supraventrikulární stahy (extrasystoly síní) jsou u zdravých lidí obvyklé, taktéž KES (komorové extrasystoly) mohou být. Bolesti lýtek mohou znamenat ischemii - bolest bývá velmi těsně vázána na chůzi a obtíže jsou reprodukovatelné - je např. možno říci, že se objeví po 200 m chůze (a po zastavení vymizí). Jestli jsou v klidu, tak je to tzv. "od žil" a často se to nedá ovlivnit (elastické punčochy, magnézium, Detralex, chůze místo stání), na druhou stranu to není nebezpečné. Nenormální je zrychlení pulzu a nízké saturace v noci. To vypadá na spánkovou apnoi. Možná jste ale na to byla vyšetřovaná, když znáte hodnotu saturace.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: