Asi psychika???

Můj problém začal před půl rokem,kdy jsem se po vydařené dovolené vrátila do práce.Začalo velké motání hlavy...možná jsem si vše způsobila sama,pokračuji.Má neuroložka,předepsala lék na to motání,vše se trochu zklidnilo,ale protože mi předepsala i magnosolv,začala jsem mít průjem,křeče ve svalech všude po těle.Vrátila jsem se k ní,vše vylíčila a ona vzala krev na boreliozu.Já bohužel,začala nad borelii přemýšlet,ale i nad dalšími nemocemi,které jsem hledala na netu.Od té doby se se mnou vše vezlo-začali záškuby po těle,brnění,mravenčení-všude.Pocení,nespavost,nejedla sem,začala zlobit menstruace,měsíc a půl jsem měla bolesti v bederní části páteře,stále bez přestávek.Toto vše trvá už půl roku,kdy před měsícem,jsem 3krát v měsíci zkolabovala,začala mi po stranách tuhnout krční páteř a já nemohla dýchat,začalo jakoby brnět na hlavě,pak už sem se nemohla nadýchnout,začaly studět obě nohy.Jednou mě odvezla sanitka z práce a po té vždy už já sama jsem věděla,že je zle,tak jsem to nějak sama rozdýchala.Je problém v tom,že mám v hlavě stále tu borelii(výsledky dvoje září 2013 ,leden 2014) vyšly negativní,ale já si přečetla na netu,že i když jsou negativní mohu ji mít.Lékaři sice tvrdí,že ji nemám,ale má hlava to nechce vědět.Jsem v začarovaném kruhu.Nic mě nebaví,nyní jsem na nemocenské,protože už ani práci nezvládám.Sama jsem se objednala už i k psychiatrovi,chtěla jsem od mé ošetřující lékařky,ale říkala,že ne.Beru neurol a vidím,že je mi hůř a hůř.Bohužel ta čekací doba je delší,tak musím chvíli vydržet.Proto jsem se odhodlala napsat vám,zda mi k tomu napíšete váš názor.Předem moc děkuji a omlouvám se,jsem ze sebe zoufalá,vše si uvědomuji,ale nemohu se toho zbavit.Jinak všechny vyšetření-krev,borelie,chlamydie,CT mozku OK.Jen MR páteře,mám nálezy na krční páteři(zúžený kanál,výrůstky a bederní počáteční spondyloza).Tak nevím,třeba to i s tou páteří souvisí,ale já nikdy nebyla nemocná a takhle sem se sesypala poprvé a vůbec nevím,co se sebou.Snažím se-cvičím,doma poklízím,chodím na procházky,ale stejně v hlavě mám stále myšlenky na nějakou vážnou nemoc,nejvíc na borelii.Paní doktorko,omluvte mé delší psaní a předem díky za vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Katko, Vaše rozhodnutí konzultovat potíže s psychiatrem je správné. Domnívám se, že bez psychiatrické léčby nad Vaší úzkostnou poruchou bude složité zvítězit. Vaše obavy z nemoci se staly ústředním tématem Vašich úvah o životě a ovládají Vaše denní aktivity, zasahují do Vaší práce i oblíbených činností a jak píšete, nelze je Vaší hlavě vymluvit. Takové myšlenky nabývají na síle a nutkají k dalšímu pátrání a objasňování všech zdravotních potíží a hledání diagnózy. Fakt je ten, že tyto vtíravé myšlenky zvyšují napětí v těle, ve svalech, zvyšují pohotovost ke stresu a spouští stresovou osu, což vede časem k vyčerpání a velké únavě. Zkuste kombinaci antidepresívní farmakologické léčby a psychoterapie. Poraďte se s nejbližším psychiatrem.Čím dříve se začnete léčit, tím lépe.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: