Asi velký objem krve vylučovaný srdcem

Hezký den, prosím o radu. Jsem žena je mi téměř 28 let. V mládí (kolem 16 -19 let) jsem užívala některé drogy (pervitin šňupáním pouze několikrát do cca. 25 dávek, marihuanu - celkem často, několikrát do týdne, alkohol - také tak často, také jsem bývalý kuřák), v té době, kdya jsem průběžně užívala všechny zde uvedené drogy jsem si na sobě všimla, že se mi ruce hýbají přesně podle rytmu srdečních tepů, bylo to tak silné,, že pokud jsem držela něco, tak se to přesně v rytmu srdce klepalo a to hodně viditelně, že si toho všímaly i ostatní lidé. Kolem 21 roku jsem přestala vše užívat, kromě cigaret. Toto se mi také zmírnilo, ale mám to stále, pokud se někdo z mých známých zadívá, tak vidí, že se mi pohybují vlasy celkem silně do rytmu srdce, nebo pokud si položím na stehna např. časopis, tak se začne pohybovat také. Prosím o radu, co to asi může být a jak se toho zbavit. Mockrát děkuji. Andrea

Odpověď odborníka:

Dobrý den, díky za dotaz. To jste odhadla správně – pokud se zvýší množství krve vypuzované srdcem (tepový objem), tak se skutečně popisuje kývání těla v rytmu srdce. Vyskytuje se v případě nedomykavosti aortální chlopně. Pak se totiž část krve do srdce vrací a musí se zvýšit tepový objem. Nedomykavost této chlopně může mít různé příčiny – vrozeně dvojcípá chlopeň, Marfanův syndrom, poškození revmatickou horečkou (nyní už vzácné), tzv. disekce aorty, a zničení chlopně zánětem (endokarditida). U Vás vzhledem k věku by asi byla nejpravděpodobnější dvojcípá chlopeň. Choroby srdce se často projevují únavností a dušností při námaze. Konkrétně tato vada je však trochu zrádná, protože lidé obtíže nemívají, a když už je mají, tak to znamená, že se propásla správná chvíle pro náhradu chlopně. Srdce už může být nevratně poničeno. Lékař může vadu poznat podle šelestu na srdci. Při měření tlaku je velký rozdíl mezi systolickým a diastolickým tlakem, diastolický tlak navíc někdy není možno změřit. S tím souvisí, že je dobře hmatný puls. Vada může změnit obraz srdce na rentgenu a EKG. K diagnóze to však nestačí – je nutno provést echokardiografii. Když je vada přítomna, tak se echokardiografické kontroly opakují a hlídá se okamžik, kdy se funkce srdce začne horšit. Pak je třeba chlopeň nahradit. To už ale dosti předbíháme, nevíme, jestli tuto chorobu opravdu máte. S kýváním těla v rytmu srdce se v kardiologii jinak myslím moc nepracuje (jsem kardiochirurg). Když dám dohromady svoje znalosti anatomie, fyziky a hudby (kvůli rezonanci) tak k rozkývání/rozkmitání objektu musí mít objekt (tělo) určitý rozměr a rozkmitávání musí mít určitou frekvenci (=srdeční frekvence). Efekt bude pak tím větší, čím bude tělo menší a srdce větší. Srdce se může „zvětšit“ tím, co jste odhadla – že pumpuje víc krve. To je v případě, že je nedomykavá chlopeň a krev se posouvá tam a zpátky. Chlopně jsou v srdci 4, ale postiženy bývají jen ty v levé části srdce, kde je vyšší tlak – tzn. chlopeň mitrální a aortální. Více srdce pumpuje také u vrozených zkratových vad. Dále se srdce může skutečně zvětšit coby sval a stav se vyskytuje v pozdních fázích mnohých srdečních chorob. Ze všech těchto stavů je kývání popisováno jen u aortální chlopně - snad proto, že k hmotě srdce přispívá i hmota krve v aortě, která se posunuje ve stejném rytmu. Toto vše o kývání uvádím proto, že je možné, že se u Vás nic nezjistí a kývání je jen náhoda. To je také dost pravděpodobné vzhledem k tomu, že Vám asi jinak nic není. A teď souvislost s drogami. U pervitinu byla u těžce závislých osob popsána tzv. dilatační kardiomyopatie, u těžké intoxikace bývá selhání srdce. Ani jedno není myslím Váš případ. Marihuana srdce přímo nepoškozuje. Obě drogy, stejně jako kouření, zrychlují srdeční akci a zřejmě zvyšují i tepový objem. Po takto dlouhé době by však už drogy neměly mít na srdce vliv. Aplikace drog může způsobit infekci a zničení chlopní na srdci – týká se to ale jen drog podávaných do žíly (špinavé jehly). Zvažte tedy návštěvu kardiologa. Můžeme se ještě poradit podle Vašich dalších obtíží nebo podle toho, co jste již absolvovala. Pokud se nikde nic nenajde, tak se lze pokoušet změnit parametry kmitání. Ovlivnit můžete hmotnost těla a srdeční frekvenci. Pokud máte nadváhu, tak zhubnout. Možná jste ale spíš hubená, když to s Vámi tak „mává“. Radit ztloustnutí je problematické, třeba jste ale hubená příliš. Jestli jen trochu, tak bych radil nabrat cvičením nějaké svaly – místo tuku. U srdeční frekvence je to jasné – tam bych doporučoval zpomalení. Opět cvičením, tentokrát vytrvalostním (běh, kolo, plavání,…). Po nějaké době tréninku budete mít v klidu nižší puls. Trvale vyšší frekvenci v klidu mají kuřáci, takže nekouřit - a nejen kvůli kývání! :-). Tyto úvahy o ovlivnění rezonance jsou takové trochu cimrmanovské, ale cvičením určitě chybu neuděláte :-).

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: