Ask kolena

Dobrý den pane doktore,prosím Vás o odpověď jak nejkratší doba PN musí být poskytnuta po ASK kolena???už jsem se různě dočetla,že je to prý idividuální dle charakteru operace a také se prý přihlíží k pracovní profesi pacienta...např.že poštovní doručovatel určitě bude potřebovat jinou délku PN na rozdíl od administrativních pracovníků...já pracuji jako průvodčí ve vlaku,což je chůze v jedoucím vlaku a doslova co pár minut v zastávkách zdolávat schůdky vlaku,bez nadsázky nachozeno několik km a zdolání průměrně 80x za směnu schůdky...je to téměř sportovní výkon..moje čekání na ASK se mým nezaviněním protáhlo kdy mně byl při předoperačním vyš.zjištěn perikardiální výpotek a byla jsem posílána na různá vyšetření včetně PET-CT..naštěstí je vše negativní a já mohu na ASK ale uběhne mě doba 380dnů PN dnem 10.9.2015,ask mám plán na 28.9.2015 a ossz mě na mou žádost prodloužila PN JEN!!! o 2 měsíce...do 10.11.2015..z ověřených zkušeností mých kolegů/již 6!/kteří byli také na ASK s kolenem již předem vím,že po 6ti týdnech po ASK a to musí být bez problémů, nebudu naprosto schopna jít doslova skákat do vlaku...nikdo nedokázal nastoupit dřív než po 3-4 měsících,ani je lékaři nenutili končit PN tak jako mne posudkový lékař,bylo mně řečeno,že 11.11.2015 nastoupím do práce a pokud jí nezvládnu mohu ukončit PP u ČD a jít pracovat jinam...že je to v souladu se zákonem,uschopnit i pro jinou než pojištěnou činnost...nejsem zbavena svépravnosti abych 1,5 roku před penzí,po 32 letech u ČD s PP na neurčito a zaměstnavatelem nenucena končit PP abych tohle udělala..na té OSSZ jsem byla poprvé za život až v této PN,po půl roce PN kdy jsem byla čekatel na ASK a během 3minut bylo rozhodnuto,že má PN pokračuje a při rozhodování o prodloužení PN nad 380 dnů mě nejsou poskytnuty ani ze zákona nejvíce 3 měsíce,nadto,že zákon mluví o tom,že je možné prodloužení až o 350dnů...vždy po těch 3 měsících dalšího trvání..já vím,že nemusím měnit práci,že se mohu vrátit/navíc jen na pár měsíců/jako ostatní co prodělali ASK a normálně práci ve vlaku zvládají ale po dostatečné době rekonvalescence přiměřeně dlouhé právě z důvodů profese...nemám žádný zájem o snad nějaký invalidní důchod a PN je pro mne nevýhodná po fin.stránce/ztráta 6-7tis.na platu/měs.!!!/cítím se že je to jako projev nadřazenosti a moci vůči pacientovi ze strany OSSZ...nechci předbíhat situaci ale ani se dostat do neřešitelné pozice...je nějaké zastání se pacienta v možnosti lékaře???nebo je ta OSSZ nedotknutelná a může takto doslova ničit lidi,od svých 16 let pracuji,nikdy jsem nebyla nezaměstnaná /jen 2 x na MD dohromady 4 roky/ a poprvé a naposled potřebuji prodloužit PN a narážím na takový přístup..omlouvám se za obsáhlý dotaz ale jsem opravdu ve stressové situaci..mám strach že mně bude PN ukončena jak mě to ostatně posudkový lékař řekl..děkuji pokud mně můžete nějak odpovědět...

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Délku trvání PN po arthroskopii ve Vašem věku nelze vůbec odhadnout, záleží na rozsahu výkonu . Pokud se jedná o PN , může ji OSSZ prodlužovat ze zákona po 3 měsících maximálně však další rok . Pokdu nebudete práce schopna může Vám přiznat i indvalidní důchod na dobu určitou. Pokud s rozhodnutím OSSZ nebudete spokojena můžete se odvolat k jejich nadřízenému orgánu či se obrátit na soud . Většinu se ale lze s pracovníky posudkové služby domluvit .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poruchy srážlivosti krve
Články: Poruchy srážlivosti krve
Krvácivé stavy se projevují...
Jak se rozvíjí alergická reakce?
Články: Jak se rozvíjí alergická reakce?
Chcete-li rozumět tomu, co...
Nejlepší přípravek na klouby?
Články: Nejlepší přípravek na klouby?
Vánoce znovu klepají na...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: