Ask kolena

Dobrý den,jsem po 3 ask levého kolena.První byla před 2 roky po úrazu kolena na bruslích.Bylo mi zjištěno,že mám přetržený přední křížový vaz a následovala plastika,rhb.Často mi v koleni hlasitě cvakalo. Letos v červnu jsem upadla na schodech a přisedla si to operované koleno,prasklo mi v něm a měla jsem problém vůbec nohu zvednout z podložky.V červenci jsem byla opět na ask s nálezem počínající spondylozy,menisky byly ok.Bylo mi provedeno ošetření frézkou (nevím jak se to nazývá).Tedˇje to už více než měsíc a koleno bolí čím dál víc.S natažením až tak problém nemám,ale pokud si chci sednou a mám pokrčit nohu něco se mi tam zablokuje a nejde ji ohnout,musím nohu pootočit a pak je vidět jak se noha na zevní straně pately uvolní.Někdy to trvá pár sekund,ale i několik minut.Je to velmi silná bolest,která mně budí i v noci ze spaní.Ráno je to koleno celé ztuhlé.Problémy jak s chůzí do schodů tak i dolů.Koleno je i po měsíci od operace oteklé,ale zatím bez punkce.Navíc mi při cvičení a chůzi v koleni velmi hlasitě a někdy až bolestivě křupe.Poctivě nohu rozcvičuji a jsem objednaná na rhb konzilium a magnetickou rezonanci.Pan doktor říkal,že ani ask jim nemusí přesně ukázat co v koleni je.Jsem z toho už unavená a hlavně nevím jak si pomoci.Je opravdu možné,že ask byla k ničemu.O co by se mohlo jednat.Moc Vám děkuji za jakoukoli radu.Neumím si představit,že bych musela na operaci znovu.Hezký večer Martina

Odpověď odborníka:

Ma\gnetická rezonance nemůže stav lépe objasnit než přímý pohled do kolena při artroskopii. Rozhodující informaci by vám měl poskytnout operatér, artroskopista, který poslední ASK prováděl. Zřejmě se jedná o počínající artrozní změny, které se na kloubní chrupavce již opakovaně traumatizované objevují a stav po provedeném shavingu, oné úpravě jak píšete frézkou, která se prováděla na předchozí ASK. Po domluvě s vaším ortopedem by bylo na místě: Rehabilitace, fyzikální terapie, šetření kiolena, ale posílení svalů kolem kolena, především čtyřhlavého svalu a je možno aplikovat metodu ACP neboli PRP, kde obohacené stimulující krevní destičky zlepšují stav kloubní chrupavky a její látkovou výměnu. Ortopedi metodu z vlastní krve pacienta aplikují.Metodu, ale nehradí pojišťovna. Medikamentosně vhodný Artrodar.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: