Asl , fascikulace jazyka , po operaci

Dobry den pane doktore, jsem po extrakci 4x osmicek v celkove narkoze, spatne rostly smerem do 7micek. Jsem 5tydnu po operaci. Rany zahojeny, ale: problem s celistnim kloubem, otevru usta jen na 1,5cm (vzdalenost zubu),ale po malicku se to zlepsuje. A druhy problem, ten dulezitejsi pro me: brni me 1/3 predni casti jazyka. Brni, mravenci,hur jej citim, pri jidle me na dotyk s jidlem i povrch jazyka "boli". Nicmene chut spise od poloviny do zadu citim. Polykam dobre. Malicko se mi ten jazyk taky zlepsuje, ale zde opravdu malicko. casto se i kousnu, citim hure boky jazyka, tedy se kousnu stolickama. Uz me to vse bolelo. Sel jsem za neurologem. Pri prohlidce jsem mel vyplaznout jazyk. Pan doktor rika, ze mam fascikulaci jazyka. Pak mi spachtli sahal kamsi do krku, nebo na jazyk s dotazem zda se mi dela nevolno(na zvraceni) a to nebylo. ostatni veci jako kontrola citlivosti pazi, prstu, ruzn poklepani, vse ok. nikdy jsem zadne oslabeni, nerovnovahu nepocitil. Nekolikrat se me ptal na problem s polykanim, skutecne jej nepocituji. Pred zrcadlem jsem jazyk vyplazl take, tim ale , ze otviram usta silou, hure, tak se snazim i jako ten jazyk udrzet z ust vyplazeny "namahou", nebot tim, jak me mravenci, me to vice "boli". To si ja vysvetluji ono "skubani" jazyka, ale laicky pohled. Pan doktor me odeslal na EMG pro vylouceni ASL. Vysetreni je az za skoro 2 mesice a ceka me obdobi nejistoty. Vim, ze zrejme bez onoho vysetreni mi nesdelite vice, ale spise se chci zeptat, zda je mozne, ze tim, ze byla opeace osmicek "tezsi", dle operatera, hluboke, hodne krvacelo (dodnes mam 2 "voskove"vyplne rany, ktere se pry vstrebaji), se udajne mohl vice podrazdit, ci treba castecne poskodit nerv (nervy) k jazyku, tim jej hure citim, tim se treba i vice "klepe", spise ma jako by drobnejsi, ale caste "zaskuby", treba proto, ze jej plne "neovladam", mysleno nervove, pohyb jazyku ovladam. Doma jsem si pak zkusil spachtli sahnout do krku na stranu a na zvraceni bylo. Tak nevim. Usuzoval by jste take na moznost priznaku ASL? Pripadne to prisuzoval k problemum po zakroku v ustech? Moc dekuji za uprimnost at jakoukoliv! Pekny den

Odpověď odborníka:

Milý Tomáši. Pravděpodobnost,že se současně s extrakcí zubů moudrosti rozvine ALS je podobná jako šance, že se srazí 2 zrnka písku uvedená na oběžnou dráhu kolem galaxie postupně s prodlevou 100let. Takřka stoprocentně souvisí Vaše problémy s devastací tkáně při zákrocích,možná též s narkózou a otlaky při intubaci a s celkovou anestezií. Rozhodně si myslím,že by Vám prospělo CT čelistí a zubů v lokalitách,kde se zákrok odehrával. Můžete Vaše lékaře o vyšetření požádat. Doporučil bych Vám homeopatikum Hypericum perforatum 5CH nejméně 3xdenně 5 granulí. Můžete se na stomatologické detaily zeptat kolegy z POradny-tlačítko "zuby". s Pozdravem a přáním brzkého uzdravení Petr Jugas

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: