Aslo

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda dlouhodobě zvýšená hodnota aslo může způsobit nějaké trvalé zdravotní následky. Dcera (16 let) prodělala streptokokovou inferci, prošla pendeponizací a před rokem a půl jí byly odstraněny krční mandle - zdroj infekce. Stále má ale vysokou hodnotu aslo -kolem 2000. Streptokok již v těle není. Z různých zdrojů (hlavně z doslechu) se nyní dozvídám, že by vysoká hodnota aslo mohla způsobit kloubní oněmocnění, neplodnost, poškození ledvin a srdce. Ráda bych se tedy dopátrala pravdy, jelikož dětská lékařka hodnotu jen kontroluje, ale nic již neřeší a stejně tak i odborník z ORL. Nerada bych něco podcenila či zanedbala. Věřím tomu, že kdyby skutečně hrozilo trvalé poškození nějakého orgánu, doktorka by to jistě řešila. Proto ty informace z doslechu pokládám za výmysly. Děkuji předem za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní doktorka má pravdu, pokud přetrvává vyšší hladina ASLO a dcera je bez klinických příznaků, kontrolovala bych občas hladinu event. ještě bych doplnila vyšetření moče, ale nějaké konkrétní onemocnění se s vysokou hladinou ASLO nepojí. Vyloučeny by měly být zdroje infekce - zubní vyšetření, gynekologické, ORL, měla by být nízká hladina parametrů zánětu - sedimentace, CRP. leukocyty. .

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: