Aslo pomalu klesá - přesto vytrhnout krční mandle ?

V minulosti mě dost trápily angíny, některý rok víc, někdy méně. Ale vždy minimálně 1x ročně jsem měl antibiotika. Ale minulý rok jsem prodělal asi 4 infekce , z toho 1x pozitivní výtěr na streptokoka. V únoru mi moje nová obvodní lékařka sdělila, že mám hodně vysoké ASLO - zhruba 2000. Myslím, že nikdo mi před tím tento krevní test nedělal... V dubnu to bylo 1500. V červnu jsem šel tedy na ORL a tam mi bylo řečeno, že s takto vysokým aslem mám jít rovnou na vytržení mandlí. Nechal jsem se tedy objednat a v pondělí mám nastoupit do FN Motol. V rámci předoperačních vyšetření jsem požádal svoji obvodní lékařku o ASLO a je 970. Moje otázka (po tom co jsem si přečetl na internetu o operaci, případných problémech a komplikacích - od krvácení po ztrátu chuti, bolestí uší, problémů s hlenem a tím, že v mnoha případech stejně nezafungovalo...) zní, má ASLO dostatečně klesající tendenci abych operaci ještě odvolal a třeba rok počkal nebo mám i tak jít ? Doplňující info - nevím jestli s tím nemůže mít něco společného to, že před 5ti lety mi byl diagnostikován zhoubný nádor varlete a to bylo odebráno + 2x cyklus chemoterapie... Od té doby vše ok.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Františku. Omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl ke mě přesunut. Řekl bych, že samotná hodnota ASLO by neměla být podkladem rozhodnutí o tonsilektomii. Mnohem důležitější je jak se Vy sám cítíte a zda, i přes letošní časté opakování angíny, se stav nakonec po léčbě zlepšil. Vysoké ASLO pouze dokládá, že Vaše angíny byly skutečně streptokokového původu (jak ale již víte z výtěru), sledovat jeho hodnotu je zbytečné (bude proste pomalu klesat, tak jak popisujete, a opět stoupne v případě, že se znovu setkáte se streptokokovou infekcí...). Indikací k vyšetření ASLO není sledování stavu po angíně obecně, ale stav, kdy je podezření na komplikace streptokokové infekce - revmatickou horečku.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: