Aspergeruv syndrom

Dobrý den pane doktore, Zajímá mě, zda mám Aspergerův syndrom. A také mě zajímá, zda mám navštívit psychiatra či si nechat zhotovit nějaký test na tento syndrom. Můj táta je velice chytrý ohledně matematiky, fyziky, logiky a všeho možného. Ale nedokázal vyjít s lidmi. Je impulzivní, cholerický, na otázky odpovídá přesnou odpovědí. Nedívá se na určité dobarvení a abstrakt. Jsem trošku po něm. Víme to všichni. Na gymplu jsem měla velké problémy s pozorností a učením. Nebavilo mě to. Párkrát mně hrozilo propadnutí. Na druhou stranu jsem vynikala v logickém myšlení. Kolikrát nedokázal můj středoškolský učitel pochopit moje výsledky z hlavy a podezříval mě z opisování. Teď studuji na VUT FSI. Jsem ve třetím ročníku. Což je úspěch, když mě chtěli na gymplu poslat na uměleckou. Častokrát mi lidé říkají, že se chovám extremisticky. Zdravím nahlas a s velkou radostí. To je občas děsí. Také "milion" kamarádů nepochopilo, že se chci opravdu jen kamarádit, jelikož jsem přehnaně hodná. Hodně lidem věřím. Ale zároveň jsem postojem přísná. Když mě zklamou, uzavírám přátelství navždy a straním se. Nikdy jsem neměla dlouhodobé přátelství a stálé kamarády. Silně si všímám detailů. Mám naivní pohled. Pocit, že jsou všichni určitě stejní jako já. Empatické chování na bodě nula. Sebestředné chování.. silně. Denně mám úzkostlivé stavy. Úzkost mám při zpoždění tramvaje. Mám-li zkouškové, občas trpím sebevražednými myšlenkami. Nepiji alkohol. Nelíbí se mi párty. Opilci. Mám silnou averzi vůči takovým lidem. S profesory se bavím jako s kámošema. Některých se ale zase hodně bojím. Vtípek sem, vtípek tam. Vrstevníci mě nikdy nebavili. Dokonce mě spíš šikanovali a odsuzovali. Denně se ptám sebe, zda jsem já ta hloupá nebo právě ta chytrá. Trpím sebepoškozováním - trhám si kůžičku u nehtů do krve a do masa, také na nohách...furt. Už od střední. Okolí mě má buď silně rádo, nebo mě silně nesnáší. Žádná střední cesta. Vzbuzuji prý nejistotu, nikdy okolí netuší, jak se zachovám. Mně to tak samozřejmě nepřijde. Mám taneční a sportovní nadání. Věnuji se volejbalu, běhání, cyklistice, baletu, gymnastice.. Také mě baví modeling. Oblékám se extravagantně. Říkám věci upřímně. Nedokážu jinak. Lhaní na mně každý pozná. Promiňte za dlouhé čtení. Těším se na odpověď. S.

Odpověď odborníka:

Dobrý den seňorito, Dle všeho co píšete budte určitě velmi zajímavá žena s vysokým intelektem. Co se týče Aspergerova syndromu, zde je největší problém projevovat emoce, a co kdybyste ho opravdu měla. Co zjistíte, že neumíte projevovat emoce a co z toho bude za závěr? Měla byste se je naučit projevovat, byla by zde asi indikaci pro nějakou delší psychoterapii. Psychiatr asi vám zde bude k ničemu. Měla byste navštívit psychologa, který má s tímto zkušenosti, a podrobné psychologické testy by mohly odhalit více z Vaší struktury osobnosti a možná i to čeho se obáváte. JInak si myslím, že není důležité v tomto jakou kdo má diagnozu, ale jak je kdo štastný v životě, pokud štastná nejste a velmi vás to trápí, je to důvld k psyhcoterapii HOdně štěstí MUDr. Miroslv Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: