Asthma

Dobry den,mam zjistenou nemoc z povolani alergickou rymu str.tezkou az tezkou,a po 4letech mi bylo zjisteno i asthma stredne tezke,v r.2009mi byl priznam cast.invalidni duchod na asthma(45%a napsano ze id mi byl priznan pro nemoc z povolani i kdyz asthma za nemoc z povolani klinikou prohlaseno nebylo),po roce mi lekarka u posudkove komise duchod odebrala s tim ,ze moje problemy zpusobuje nemoc z povolani a ze si mam vzit pravnika a vysoudit si rentu.V te dobe jsem mela podle lek.zprav asthma pod kontrolou,presto mi bodove ohodnoceni ponizila na30%.Moje socialni situace je uz nekolik let tiziva,pro zdravotni omezeni a muj spatny zdravotni stav,jsem uz 4tym rokem na UP,obcas sezenu pouze brigadu na par hodin mesicne.pred dvema lety jsem tedy podala zalobu a soudila se o rentu,soud si vyzadal posudek soudniho znalce,ktery vec uzavrel s tim,ze nemoc z povolani trva,nikdy nebude oduznana,musim uzivat leky,mam spoustu omezeni,ale jelykoz mi bylo pozdeji zjisteno asthma-nemoc povahy obecne,ktera sice souvisi s alergickou rymou,nebyla prokazana souvislost s pracovnim prostredim,jelykoz jsem u podniku uz nepracovala,soud tuto zalobu zamitnul,mam platit soudni vylohy i kdyz mi pred tim zprostil soudnich poplatku a pridelil mi pravniho zastupce.Jsem ze vseho moc nestastna,a nevim jak se mam branit,chtela bych si zkusit zadat o 1stupen id,na asthma,mam 4krat rocne antibiotika,chron,laringitidu,caste zanety dychacich cest,celorocni rymu,nespim,nad ranem si musim foukat ecosal,mam potize s dechem,jsem unavena,drazdi me veci,ktere me drive nedrazdili,jsem uz tri roky na lecbe Singularem.U komise ale pani doktorka rekla ze se nejedna o asthma bronchiale stredne tezke az tezke pod kontrolou,jak uvadi muj alergolog,ale jedna se o asthma lehke intermitens.Muzete mi prosim poradit.dekuji moc za Vas cas Jedlickova

Odpověď odborníka:

Dobry den pani Jedlickova je mi opravdu lito, co popisujete. Co se týče alergicke rymy,bývá spojená s vývojem bronchiálního astmatu, říkáme tomu "Spojené cesty dýchací" nakolik sliznice nosní i dolních dýchycích cest je stejná a "alergický zánět", který postupuje je příčinou i AB. K hodnocení záývažnosti AB i alergické rýmy se vždy berou hodnoty před nasazením léčby. Léčba je k tomu, aby se člověk cítil lépe a potíže ustoupili. Jestli by jste měla intermitentní asthma, tak nebude muset užívat léky, intermitentní astma znamená mít potíže lehké - kašel nebo dušnost asi 1-2x/rok. Jestli užíváte dlouhodobě léky, pak se už jedná o asthma persistující. Asi bych doporučila obrátit se na lékaře a možná i právníka z ČIPA (kontakt najdete na webstrance), kerý by Vám pomohl v této mašinérii, co uvádíte. S pozdravem Dr.Čápová

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: