Asthma

Dobry den,nedavno jsem psala dotaz do Vasi poradny a odpovedela mi pani lekarka Gertruda Capova,proto bych ji jeste jednou chtela poprosit o radu.Psala jsem ohledne asthmatu.....asthma mi bylo diagnostikovano jako stredne tezke az tezke......byl mi proveden bronchoprovokacni test (k posouzeni aktivity pouzito ECP67,4vyznamna elevace ,a metancholinovy test PD20=0,55=na hranici stredne tezke az tezke bronchialni hyperaktivity)pro aktivni onemocneni svedci i eosinofilie v krevnim obraze az 10%,a podle vysledku testu bylo takto zhodnoceno,na zaklade tohoto vysetreni mi byl priznan castecni ID(s prihlednutim k dalsim potizim,mi byla mira poklesu soustavne vydelecne cinnosti ohodnocena na 45%),po roce jsem sla k posudkove lekarce na presetreni zdravotniho stavu a o castecni duchod jsem prisla ,posudkova lekarka mi sdelila zaver,ze nemam asthma bronchiale stredne tezke az tezke ,pod kontrolou,jak uvadi muj specialista alergolog,jedna se na podklade jeho vysetreni o stredne tezkou az tezkou bronchialni hyperaktivitu,opakovana spirometricka vystereni vykazuji normalni ventilacni hodnoty,vzhledem k temto skutecnostem stav uzavrela jako asthma bronchiale intermitens 1.stupne s normalni plicni ventilaci.Chtela bych se zeptat jestly je to opravdu mozne aby posudkovy lekaz preklasifikoval diagnozu odbornika,alergologa.....kdyz jsem si o CID zadala,byl mi zamitnut s tim ze se jedna o asthma lehke persistujici,mezitim nez jsem se proti rozsudku CSSZ odvolala mi byl proveden onen bronchoprovokacni test,odvolaci komise CSSZ v Ostrave me taktez shledala zdravou,a pote kdyz jsem se odvolala k soudu,tak mi pan soudce narovinu rekl,ze mam vzit zalobu zpatky,zazadat si znova a ze duchod dostanu.Udelala jsem co mi rekl a opravdu jsem castecny duchod dostala,na 1rok.Proto bych se chtela zeptat jestly je mozne aby si posudkovy lekar preklasifikoval dg odborneho lekare,a jeste bych chtela vedet zda je normalni,ze kdyz si zadam o ID,me vubec neposlou na vysetreni na alergologii pro ucel posouzeni zdr.stavu,a vychazeji ze zprav ktere prinesu obvodnimu lekari.A jeste bych se chtela zeptat jestly se pro hodnoceni posudkove komise provadeji nejake testy.Moc Vam dekuji za odpoved a za vas cas,Jedlickova M.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel nedovedu posoudit, proč posudkový lékař překvalifokoval Vaši diagnosu. O jaký stupeň astmatu se jedná se stanovuje na začátku diagnosy, kdy pacient nemá ještě nasazenou pravidelnou antiastmatickou léčbu, vychází se z hodnot počáteční spirometrie a vstupního klinického i laboratorního vyšetření. Po nasazení této léčby, by se stav pacienta měl zlepšit, postupně by mělo dojít i kúpravě hodnot spirometrického vyšetření. To je cílem léčby. Nelze tedy usouzovat, pokud je pacient dobře zaléčený , má spirometrii v pořádku, že by se změnilo zařazení stupně astmatu. Po vysazení léčby by se projevy opět vrátily a léčby by začala znovu od počátku. Při správné léčbě se posuzuje, zdali je astma pod kontrolou, částečnou kontrolou nebo nedostatečnou kontrolou, stupeň astmatu se nemění - ten se posuzuje před nasazením každodenní preventivní léčby.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: