Asthma bronchiale

Děkuji za odpověd, přesto mám ještě možná hloupou otázku. dokt.mi nasadil Asmanex 400 mg. a diagnostikoval lehke astma bez Bronch.testu. K alergologovi jsem obědnán Má otázka je jestli s touto diag.můžu stále aktivně sportovat? Lze lehke astma vyléčit/potlačit?

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, pane Karle, děkuji za doplnění informace. Žádná otázka není hloupá, buďte v klidu. Měl jste u pneumologa vyšetřeno FeNO? /oxid dusnatý ve vydechovaném vzduchu- je to ukazovatel eozinofilního zánětu, asthma může mýt několik fenotypů,t.j. druhů, podle typu zánětu, který v průduškách převažuje, eozinofilní zánět je nejčastější. Toto vyšetření je nutno ale provést před léčbou kortikosteroidy-jako je Asmanex. U alergického astmatu je hodnota Fe-NO zvýšena, při léčbě tato hodnota klesá./. Váš lékař pravděpodobně volil jinou cestu - a to terapeutický /léčebný/ test, t.j. zahájil Vám léčbu a uvidí, zda-li bude mít efekt. Pokud ano, je diagnoza astmatu velice pravděpodobná. S bronchiálním astmatem- které je pod dobrou kontrolou - lze aktivně sportovat. Asthma je krásně léčitelná nemoc, pokud pacient dodržuje režimová opatření, nekouří, užívá pravidelně léky. Držte se, s pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: