Astigmatismus a krátkozrakost

Dobrý den, nosím brýle na dálku asi od čtrnácti a teď ve dvaceti se mi vývoj vady konečně zastavil. Prý mám astigmatismus a krátkozrakost. V současnosti mám na každém oku asi tři dioptrie a bez brýlí nevidím žádný detail. Chtěla bych se zeptat, zda je možné tuto vadu v budoucnu úplně odstranit např. laserem. Anebo zda je možné sehnat na tuto vadu nějaké klasické kontaktní čočky. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kontaktní čočky se vyrábějí i pro kombinované vady jako máte Vy. Stačí naštívit aplikační středisko kontaktních čoček, kde Vám po konzultaci vyberou vhodnou kontaktní čočku. K dostání bude v denní, měsíční, 14-denní i roční variantě. Takovou vadu je možné odstranit dvěma způsoby...laserem nebo implantací fakické čočky (představte si to jako kontaktní čočku umístěnou dovnitř do oka). Odstraňuje se aktuální dioptrická vada. To znamená, že pokud dojde v budoucnu opět k nárustu dioptrií, což se stát může, tak se nově vzniklá vada dá opět dolaserovat.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: