Astigmatismus kojence

Dobrý den pane doktore. Naší dceři (11 měsíců) byl zjištěn astigmatismus, a to konrétně takto: retinomax cyklo OP -0,5 = -3,25ax10 OL +0,5= -2,75ax10. Za cca 9 měsíců jde dcera na kontrolu. Ráda bych se Vás zeptala na následující- jak vážný je astigmatismus v případě naší dcery a co uvedené hodnoty znamenají (myslím také velikost dioptrií)? Je nutné nasadit jí brýle nebo se dcera obejde i bez nich?Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uvedené hodnoty znamenají, že je přítomná dioptrická vada, kterou bude třeba korigovat brýlemi. Dioptrie osvětlím u pravého oka: -0,5 je hodnota zjištěné krátkozrakosti. V jejím věku by měla být dalekozraká, a to okolo +3 D. Druhá hodnota představuje velikost astigmatismu -3,25 D s maximem v os 10°. Do hodnoty 1,5 se neřeší. Ale v jejím věku se vždy přihlíží k faktu, jak měření probíhalo. Pokud je měření s nižší kvalitou v důsledku nespolupráce, tak je vyčkávání standardní postup. V případě, že se na kontrole dioptrie potvrdí, tak bude třeba nosit brýle, aby nedošlo k rozvinutí oboustranné tupozrakosti. Takže do osmi let věku budou nutné a pak bude její volbou, zda je bude nosit. Nicméně řidičské oprávnění bude možné pouze s korekcí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: