Astigmatismus - laserová operace

Dobrý den,chtěl bych se poradit.Je mi diagnostikován astigmatismus a slivcové zákalky.Hodnoty -0,75 a -1,5/180 st. Zvažoval jsem možnost laserové operace (lasik),brýlím se bráním.Dalo by se též dělat něco se slivcovými zákalky (plavající tmavé šmouhy a mžitky před očima při pohybu očí. Dozvěděl jsem se však,jak mnoho je nežádoucích účinků po laserové operaci jako: suché oči,nutnost kapat kapky-umělé slzy,zeslabení rohovky která se již nedokáže zcela zhojit a následně možné vypoulení rohovky,poruchy nočního vidění a halo kruhy při pohledu na světlo,též zdvojené vidění.Nabízená následná operace (v budoucnu dle potřeby) následně zeslabuje zase rohovku (z důvodu seříznutí a odklopení povrchu rohovky při lasik zákroku). Mohl by jste mi tyto obavy osvětlit,jak případně postupovat dál.Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, principem laserového zákroku je odstranění tkáně (nepravidelností) na rohovce. Rohovka nemá schopnost regenerace, takže nic nedoroste a rohovka po zákroku zůstává taková jakou ji vytvarujeme. V podstatě se v centru rohovky vytvoří ze šišaté polokoule optimální pravidelná polokoule. Takže určité množství tkáně musí být odstraněno, ale ve Vašem případě je jí velmi málo a tak jsou rizika vyklenutí, tedy vzniku pooperační ektázie rohovky, velmi malá. Obecně, čím větší protenčení, tím vyšší riziko. A uvědomte si, že se odstraňuje i krátkozrakost o osmi dioptriích. Vzhledem k tomu, že je narušeno nervové propojení s odklopenou částí rohovky (tzv. lamela), tak je syndrom suchého oka poměrně častý...ovšem v různých stupních. U někoho se neprojeví vůbec a jiní si musí aplikovat umělé slzy v pravidelných intervalech dlouhodobě. Problémy s kruhy kolem světel mohou být, ale když se zvolí vhodný průměr laserované oblasti, tak se tohoto obávat nemusíte. A se zdvojeným viděním jsem se setkal pouze v jednom případě, kdy byla laserovaná oblast decentrována (provedena mimo centrum rohovky). Jinak ne. Halo efekt se může dostavit, a je způsobeno ne zcela dokonalým hojením, kdy pod lamelou vznikne drobounké zajizvení. Sklivcové zákalky je možné řešit jiným typem laseru, provedením YAG disrupce sklivcových zákálků, nebo pak provedením vitrektomie. To je odstranění celého sklivce včetně zákalků. To je ale velmi razantní postup a provádí se jen ve specifických indikacích. Ani jeden ze zmíněných výkonů se neprovádí při jednom zákroku s refrakčním laserovým zákrokem. Mezi zákroky je třeba časový odstup. Když se podívám na zadané věkové rozmezí, tak laserový zákrok dobře zvažte, po provedení uvidíte ostře do dálky, ale tak v 42 letech budete pro změnu potřebovat brýle na blízko. Když si nenecháte uvedenou dioptrickou vadu odstranit, tak bez brýlí uvidíte do blízka ostře cca do 48 let. Další alternativou řešení dioptrické vady je používání kontaktních čoček. Jak dál postupovat Vám nikdo neřekně, je zcela na Vašem rozhodnutí, zda i přes možná rizika chcete zákrok podstoupit. Vše je o motivaci a předoperačním nálezu (nemáte syndrom suchého oka již teď před operací?,je rohovka zdravá? atd). Pokud by byly známky syndromu suchého oka již před operací, tak bych Vám zákrok zřejmě nedoporučil.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: