Astigmatismus mixtus: sph -1,0 cyl +1,5 osa 180°

Dobrý den, dceři (2,5 roku) byly naměřeny na obou očích tyto hodnoty astigmatismu: SPH -1,0 CYL +1,5 OSA 180°. Velmi by nás zajímalo, jestli je to vada velká, nebo spíš menší, a jak asi dcerka vidí (třeba příměrem ke klasickým dioptriím myopickým, s těmi máme oba s manželkou zkušenost). Podle toho co jsem vyčetl na netu tak by měla vidět špatně na blízko i do dálky :-( Ale nikde se o této variantě (mixtus) moc nerozepisují a tak nevíme, jestli je to velký problém pro ni nebo ne. Do dálky lidi rozeznává a skládačky s obrázky jí jdou taky dobře, problém s lezením po průlizkách na hřištích taky žádný nemá? A případně jaké jsou výhledy do budoucna? Lze řešit kontaktními čočkami, operací? Děkujeme za Vaši reakci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, astigmatismus všeobecně znamená, že bod se na sítnici nezobrazí jako bod, ale jako dvě úsečky, které jsou na sebe kolmé. A mixtus označuje stav, kdy se jedna tato úsečka zobrazí za sítnicí a druhá před ní. Pokud zjištěné hodnoty přepočítáme na jiný zápis a to sph+1,5 cyl -1,0 ax 90, tak sph +1,5 označuje vadu hypermetropii a tato hodnota je zcela v normě vzhledem k jejímu věku. A vzhledem k akomodační schopnosti dítěte jejího věku si jí ani nevšimne. Každé dítě má plusové dioptrie, které se s růstem oka zmenšují. Astigmatismus -1,0 je mírně zvýšená hodnota, ale vzhledem k ose 90° ji ve vidění nelimituje. Předpokládám, že si dceru nechali pouze ve sledování, kdyby se v důsledku vyšší hodnoty astigmatismu zhoršilo vidění, které může být patrné již před nástupem do školy. Připodobnění je obtížné, protože dcera nemá obrázek rozmazaný celý jako je tomu u myopie, ale obrázky mohou mít drobné stíny, které ale přimhouřením očí momentálně stáhne a vidí zcela normálně. Jak jste si jistě vědom (vzhledem k vadě Vaší a manželčině), je tu možnost, že dceřino oko přeroste optimální délkový poměr a stane se myopickým. Astigmatismus je velmi snadno korigovatelný brýlemi (sklo vypadá prakticky stejně jako rozptylka pro korekci Vaší vady), kontaktními čočkami a eventuálně i metodami refrakční chirurgie.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x