Astigmatismus - mnutí oka + rozkapávaní očí

Dobrý den, mám 13 let a nedávno mi byl zjištěn astigmatismus (nejpravděpodobněji vertikální) a aktuálně užívám cylindrickou korekci o hodnotě 1.00 Za pár měsíců mám jít na kontrolu jestli se cylindrická hodnota nějak pohnula. Rád bych si nechal provést důkladnější prošetření jestli náhodou nemám krátkozrakost nebo dalekozrakost (otec má presbyopii (která se mě prozatím díky bohu netýká) a myopii a matka jen presbyopii) a napadlo mě rozkapání oka. Je to vhodné? A taky bych se rád ujistil jestli mnutí oka vážně způsobuje astigmatismus (je to logické, ale jistota je jistota), protože si mnu oko velmi často (zdá se mi, že mám furt suché oko a i přes to, že normální počet mrknutí za obrazovkou je cca 40 za minutu a těch čtyřicet mrknutí dám i během dvaceti sekund) a v jaké míře to může ovlivnit můj astigmatismus? A také mám tendenci přihmuřovat oko, že se mi obraz "rozmázné" do paprsku. Například. Když se díváte do počítačové obrazovky tak obraz by měl být čistý. Pokud třeba je vysoký jas ve tmě tak by měl být jen takový kužel kolem monitoru. No u mě je to tak, že se obraz roztáhne na určitou stranu. Většinou do prava nahoru. Oko se takto chovalo už hodně dlouho a i s brýlema. Musí se to řešit? Dost mě to obtěžuje. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v rámci očního vyšetření se samozřejmě zjišťují i ostatní refrakční vady, tedy i krátkozrakost nebo dalekozrakost a pokud Vám byla předepsána pouze korekce astigmatická, tak prozatím krátkozrakost ani dalekozrakost nemáte. Vyšetření v rozkapání ke zjištění refrakční vady se běžně provádí u malých dětí, ale je možné toto vyšetření provést i později. Pokud jde o vznik astigmatismu, tak mnutí oka bych rozhodně za příčinu nepovažoval. Astigmatismus patří mezi refrakční vady a tyto vady jsou v podstatě vrozené, resp. rodíme se s určitými dispozicemi pro tyto vady. Jiné příčiny, jako např. čtení ve tmě, práce u PC nebo jiná oční námaha, nejsou nikterak prokázané. Deformace obrazu mohou být způsobeny nekorigovanou nebo nedokorigovanou vadou a právě proto by Vás měl Váš oční lékař pravidelně kontrolovat a reagovat na případné změny. Přeji hezký den

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: