Astigmatizmus

Dcera má 5,5 let a nechala jsem jí udělat screeningové vyšetření. Naměřené hodnoty refrakce: OD +0,75 -1,25 175 st., OS +0,75 0,00 0 st. Můžete mi prosím vysvětlit, zda je levé oko v pořádku a u pravého oka o jak velký astigmatismus se jedná a zda je šance na nějaké zlepšení ve vyšším věku? Že by třeba nemusela nosit brýle?

Odpověď odborníka:

Jedná se o screening, dle kterého má pravé oko hraniční astigmatismus, zakřivení rohovky. Levé oko se zdá v pořádku. Samozřejmě záleží na tom, jak oči koukají.
Doporučuji kontrolu u očního lékaře. Pokud bude zraková ostrost dostatečná, brýle nebudou potřeba. Je možné, že ve školní lavici brýle kvůli astigmatismu budou vhodné. Záleží, jaká je skutečná hodnota cylindru na pravém oku. Většinou se během života mění minimálně, ale existují výjimky. Více Vám ukáže skutečné vyšetření u očního specialisty.
S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: