Astma?

Dobrý den, ráda bych se poradila. Dcera má 7,5 let, do loňska byla docela zdravá (první atb na kašel měla v 10 měsících, další ve 2 letech – pneumokok od sourozence, v 6 letech – angína, jinak ok). Loni v prosinci prodělala virovou meningitidu, po návratu z nemocnice kašlala přes měsíc – nejprve poslech čistý, pak přeléčena Klacidem (dle testů si z nemocnice přinesla mykoplazmata). Letos v lednu – opět kašel – zápal plic. Od velikonoc opět kašel – vždy jde rovnou o vlhký kašel. Dr při poslechu slyšela „chrupky“ (stejně jako v předchozích dvou případech), krev v pořádku, CRP negativní. Usoudila, že půjde o astma + alergii (má ho i starší dcera a syn - alergie jarní stromy + trávy), nasadila níže uvedené léky. Po týdnu již poslech v pořádku, ale dcera občas stále kašle (vlhce - někdy 2x za den, někdy víckrát, někdy ne). Celou dobu je úplně v pohodě, čilá, bez teplot, normálně chodí do školy. Ráda bych se zeptala, zda při zahlenění a kašli při CF je dítě „nemocné“ nebo může mít „pouze“ kašel a jinak vypadá zdravě. Může se CF projevit až v 8 letech? Dcera prospívá (127cm, 24kg), je tedy drobnější, ale to starší dcera taky. Slaná není, nepotí se. Nyní bere Flixotide, Aerius (ráno) a na noc Montelukast. Byla provedena spirometrie s nejasným závěrem. Na podzim jí chce paní doktorka poslat na testy na alergii. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Hano. K situaci se již vyjadřovali kolegové, dodal bych tedy jen, že CF se skutečně v některých svých typech může projevit až ve vyšším věku, spíše je to ale tak, že nějaké potíže dítě má (častější infekce, horší prospívání, event. i některé trávicí potíže aj.), jen ne tak výrazné jako při nejčastější formě CF, proto se na diagnózu pomyslí později. Vaše dcera byla podle toho, co uvádíte, v podstatě zdravá a normálně prospívající, takže CF považuji za málo pravděpodobnou. Asthma se nabízí - prodělání plicní infekce mycoplasmového původu může být jeho "spouštěčem" a dále píšete, že oba sourozenci jsou alergičtí - to samo o sobě znamená vysokou pravděpodobnost rozvoje nějakých alergickým problémů i u dcery. Diagnóza asthmatu by nicméně měla být podložena výsledkem spirometrie (event. provedené s "provokačním" testem, jak uvádějí kolegové - co znamená "nejasný výsledek", jak Vám to paní doktorka vysvětlila?) a efekt nasazené léčby by měl být pravidelně hodnocen - pokud je stav i při uvedené medikaci stejný, je otázka, zda jsou léky nutné, či zda nejsou třeba jiné. To ale musí zhodnotit ošetřující lékařka, asthma, zvláště u dětí, má celou řadu forem a typů a jen lékař, který zná celkový stav a životosprávu pacienta může situaci adekvátně posoudit. S dotazy a nejasnostmi tudíž doporučuji obracet se zejména na ošetřující lékařku, event. praktickou pediatričku, s nimi se také domlouvejte i ohledně event. vhodnosti testů na CF či jakýchkoliv jiných dalších specializovaných vyšetření.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: