Astma?

Dobrý den, ráda bych se poradila. Dcera má 7,5 let, do loňska byla docela zdravá (první atb na kašel měla v 10 měsících, další ve 2 letech – pneumokok od sourozence, v 6 letech – angína, jinak ok). Loni v prosinci prodělala virovou meningitidu, po návratu z nemocnice kašlala přes měsíc – nejprve poslech čistý, pak přeléčena Klacidem (dle testů si z nemocnice přinesla mykoplazmata). Letos v lednu – opět kašel – zápal plic. Od velikonoc opět kašel – vždy jde rovnou o vlhký kašel. Dr při poslechu slyšela „chrupky“ (stejně jako v předchozích dvou případech), krev v pořádku, CRP negativní. Usoudila, že půjde o astma + alergii (má ho i starší dcera a syn - alergie jarní stromy + trávy), nasadila níže uvedené léky. Po týdnu již poslech v pořádku, ale dcera občas stále kašle (vlhce - někdy 2x za den, někdy víckrát, někdy ne). Celou dobu je úplně v pohodě, čilá, bez teplot, normálně chodí do školy. Ráda bych se zeptala, zda při zahlenění a kašli při cystické fibroze je dítě „nemocné“ nebo může mít „pouze“ kašel a jinak vypadá zdravě. Může se CF projevit až v 8 letech? Dcera prospívá (127cm, 24kg), je tedy drobnější, ale to starší dcera taky. Slaná není, nepotí se. Může dcera při astmatu kašlat i přes léčbu? Nyní bere Flixotide, Aerius (ráno) a na noc Montelukast. Byla provedena spirometrie s nejasným závěrem. Na podzim jí chce paní doktorka poslat na testy na alergii. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobrý den, kašel se i u dobře léčeného astmatu může objevovat, ať už jako projev onemocnění či projev průvodných respiračních infektů, kdy může kašel někdy přetrvávat i řadu týdnů. Zatímco astma je časté onemocnění, cystická fibrosa je naštěstí onemocnění vzácné, takže se určitě nemusíte obávat. Jsou sice formy, které mohou mít příznaky méně vyjádřené a tím pádem je onemocnění diagnostikováno až ve starším věku, ale myslet na toto onemocnění má význam až při dlouhotrvajících a opakovaných obtížích - trvalé zahlenění, ev. neprospívání, zhoršování spirometrických hodnot, dušnost a podobně. K diagnose přispěje tzv. potní test, který se provádí např. v Motole. Zatím bych se neznepokojoval, nyní je spíše potřeba přesná diagnostika, zda se jedná o astma, a jeho adekvátní léčba.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: