Astma?

Dobrý den, ráda bych se poradila. Dcera má 7,5 let, do loňska byla docela zdravá (první atb na kašel měla v 10 měsících, další ve 2 letech – pneumokok od sourozence, v 6 letech – angína, jinak ok). Loni v prosinci prodělala virovou meningitidu, po návratu z nemocnice kašlala přes měsíc – nejprve poslech čistý, pak přeléčena Klacidem (dle testů si z nemocnice přinesla mykoplazmata). Letos v lednu – opět kašel – zápal plic. Od velikonoc opět kašel – vždy jde rovnou o vlhký kašel. Dr při poslechu slyšela „chrupky“ (stejně jako v předchozích dvou případech), krev v pořádku, CRP negativní. Usoudila, že půjde o astma + alergii (má ho i starší dcera a syn - alergie jarní stromy + trávy), nasadila níže uvedené léky. Po týdnu již poslech v pořádku, ale dcera občas stále kašle (vlhce - někdy 2x za den, někdy víckrát, někdy ne). Celou dobu je úplně v pohodě, čilá, bez teplot, normálně chodí do školy. Nevím, zda i přes nasazenou léčbu na astma je možný přetrvávající kašel - mám strach z cystické fibrozy. Ráda bych se zeptala, zda při zahlenění a kašli při CF je dítě „nemocné“ nebo může mít „pouze“ kašel a jinak vypadá zdravě. Může se CF projevit až v 8 letech? Dcera prospívá (127cm, 24kg), je tedy drobnější, ale to starší dcera taky. Slaná není, nepotí se. Nyní bere Flixotide, Aerius (ráno) a na noc Montelukast. Byla provedena spirometrie s nejasným závěrem. Na podzim jí chce paní doktorka poslat na testy na alergii. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

K průkazu cystické fibrózy se používají specifické testy a kašel není jediným průvodním jevem tohoto onemocnění, které má řadu příznaků. Tato diagnóza je u vaší dcery nepravděpodobná. Pravděpodobnější diagnóza je astma, k jehož průkazu se používá spirometrie, tzv. zátěžový test s metacholinem, který tuto diagnózu potvrdí. Pokud nejste s výsledky vyšetření vaší ošetřující lékařky spokojena, navštivte jiného specialistu.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: