Astma

Dobrý den, chci se zeptat k léčbě astmatu. Doktorem mám předepsát symbicort a xados ale slyšel jsem i o léku jménem clenbuterol, který je velice účinný. Rád bych ho zkusil, ale nechci totu možnost řešit s mým doktorem. Mám vysadit zbylé prášky? Případně je to nevhodné úživat? Děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, klenbuterol je beta-agonista neboli lék rozšiřující průdušky. Obdobný lék je součástí Symbicortu, kromě toho je v něm ale i léčivá složka, tedy inhalační steroid. V určitých případech, např. když je astma spojeno s častějšími obtížemi, je léčby inhalačními steroidy nutná. Jinak co se týče těch beta-agonistů, dává se přednost inhalační formě, která je účinnější a je zatížena méně vedlejšími účinky (tedy např. Symbicort či Ventolin navíc při obtížích) než klenbuterol (Spiropent) v tabletách.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: