Astma?

Dobrý den, trochu mě děsí mé zadýchávání. Mám těžký pocit na hrudi a dělá mi problémy se dobře nadechnout v zátěžových situacích (menší kopeček, schody) ale i i když jsem třeba v klidu doma. Občas slyším slabounké pískání, když ztěžka dýchám. Z dřívějších let mám doma inhalator Ventolin a pokaždé, když ho užiji je to mnohonásobně lepší. Poslední dobou ho ale užívám hodně často (před spaním nebo při námaze).Dříve jsem chodila k lékařce kvůli možnosti astma (babička i její bratr Astma bronchiale od 20ti let) - tenkrát mi dělali spirometrii, ale nic nezjistili. Bojím se, aby se to nějak nerozjelo. Alergii mám údajně pouze na roztoče. Jsem v denním styku se psem a občas s kočkou, na které bych ale alergii mít podle dřívějších testů neměla. Teď nevím, co dělat. Mohlo se během 4-5ti let něco změnit? Děkuji za rady!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě by bylo vhodné navštívit alergologa nebo pneumologa, kteří by Vás vyšetřili - vhodné by bylo provést spirometrické vyšetření, kožní testy k potvrezní alergie. Pokud Vám pomáhá Ventolin máte v rodinné anmanméze astma bronchiale, tak se nejpsíše bude jednat o tuto diagnosu. ventolin však není určen k dlouhodobému užívání, je to

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: