Astma a hypertenze v těhotenství

  • Dotaz od: Monika Hejská
  • Publikováno: 9.5.2010
  • uLékaře.cz

Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor.Mám za sebou tři těhotenství.První ukončeno ve 35tt,dcera zdravá.Druhé 40+5,dcera také zdráva.Poslední těhotenství(před 8 měsíci) bylo indikováno v 38tt,kvůli dušnosti při jakékoliv námaze.Jsem od malička astmatik a alergik.Přesto jsem však byla cca poslední 3 roky bez větších potíží.Porod skončil spontanně s kyslíkem a nebyl ukončen cís.řezem pouze proto,že jsem byla otevřená již na 9 cm a dcerka byla sestouplá v pánvi. Po porodu občas mívám stavy dušnosti,astmatický kašel a užívám proto Berodual 2x2 vdechy a zyrtec.Poslední dva měsíce se také léčím na vysoký krevní tlak.Hodnoty před nasazením léků byly 143/90,146/95 a 156/98.Užívám 2x denně Amilostad.Rádi bychom s manželem měli ještě jedno miminko,ale bojím se dalšího průběhu porodu.I přes léky na hypertenzi mě trápí bušení srdce,závratě a návaly horka.Ale to přičítám tlaku,alespoň si to myslím.K tomu se ale přidává i dušnost a zadýchatelnost.V klidu je to lepší,při zvýšenné námaze(chůze do schodů apod.)horší. Přestože nejsem zastáncem císařského řezu,chtěla bych se zeptat zda by v tomto případě kdy se k hypertenzi přidává dušnost způsobená astmatem II.-III.stupně,nebyla by namístě indikace císařského řezu?Vím,že lékaři dnes raději vyčkávají,já se ale bojím,že budu mít opět jen epidurál,abych nemusela kontrakce rozdýchávat,ale nakonec budu opět rodit spontánně s kyslíkem,kdy jsem ani nedokázala tlačit. Děkuji předem za odpověď, Hejská Monika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, situaci ohledně císařského řezu bych doporučoval konzultovat přímo s ošetřujícím porodníkem. V některých případech je totiž císařský řez výhodnější. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x