Astma a imunita

Dobrý den, mám na Vás tento dotaz. Můj sedmiletý syn má problém s neustálým kašlem. Od 3 let dochází na alergologii, kde mu zjistili sníženou imunitu, konkrétní alergii nemá žádnou. Ve 3 letech skončil v nemocnici s diagnózou astmatického zánětu průdušek. Byl mu nasazen ecobec. Absolvoval imunomodulační léčbu, bral Ribomunyl 2 krát, Bronchovaxom, Luivac. Dle mého názoru bez úspěchu. Byl na odstranění nosní mandle, protože v rozmezí od 4-5 let měl vícekrát samovolnou perforaci středního ucha. V 5 letech na základě klidové spirometrie mu bylo řečeno, že astma nemá. Jelikož kašel stále trval, byl vyšetřen na pneumologii. První dvě vyšetření vyšla v pořádku, až po zátěžovém testu mu bylo diagnostikováno astma. V současné době bere Symbicort a Singulair. Nemá klasické pískání, většinou nekašle v noci, ani po zátěži nijak extrémně víc. Kašle průběžně celý den. Minulý týden byl na kontrolním krevním testu na alergologii, kde mu byla opět zjištěna snížená imunita. Přesné výsledky zatím neznám, p. dr. si mě pozvala příští týden. Chci se zeptat, jestli snížená imunita souvisí s astmatem. On totiž klasicky nemocný /angíny, teploty atd./ skoro není, pouze ho trápí ten kašel. Nechci ho zbytečně cpát dalšími léky, myslím, že to co bere, je i tak dost. Navíc s výše uvedenými imunomodulačními léky jsem opravdu nevypozorovala žádné zlepšení. Můžete mi prosím napsat Váš názor a radu, jak dál pokračovat v léčbě? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Při astmatu je vždy přítomna změna v imunitě, spíše ale než o sníženou obranychopnost jde naopak o vystupňovanou neadekvátní reakci imunitního systému na určité zevní či vnitřní faktory. Antiastmatika určitě berte dále. Pokud máte pocit, že imunomodulační léky neměly efekt, doporučuji dlouhodobou enzymoterapii.

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: