Astma lék na vysoký krev.tlak

Dobrý den, dlouhodobě se léčím s astmatem (lehké perzististující alerg.asthma bronchiale),užívám Symbicort (2-0-1) a Zenaro,asi dva roky kvůli vyššímu krevnímu tlaku užívám Prenessu (1x 4mg),po užívání léku je tlak obvykle kolem 80/130.Nyní mi doktorka napsala navíc lék dle jejího vyjádření na snížení tepové frekvence (vklidu mám obvykle 60-85) Nebilet,který dle ní lze užívat při astmatu.V letáku Nebiletu je přímo psané: ...Neužívejte Nebilet,jestliže trpíte........-astma nebo dechové potíže.... Mám na zkoušku užívat 1/4 tablety (1 tableta obsahuje 5 mg nebivololu). Mám trochu pochybnosti se započetím užívání,prosím o radu,jak moc je tento lék vhodný pro astmatika? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, stejně jako jiné beta blokátory může Nebilet způsobit sebo se podílet na bronchopspasmu ("zúžení" průdušek) nebo může zvýšit pohotovost k alergickým a anafylaktickým reakcím. Proto se betablokátory mohou při astmatu obecně užívat jen s opatrností a pouze, pokud jsou nutné. Záleží ale na Vašem celkovém stavu, kontrole astmatu, míře astmatu, závažnosti srdečních obtíží nebo obtíží s tlakem a tepem....což může celkově posoudit pouze Váš ošetřující lékař. Doporučuji pro jistotu a pro Váš klid zeptat se Vaší lékařky, jestli nevadí, že máte astma, a jestli musíte tento přípravek nezbytně nutně užívat, že po přečtení letáku máte trochu obavy ze zhoršení astmatu. Pozn. Paní doktorka ale podle mne postupuje velmi opatrně a obezřetně, 1/4 z 5 mg tablety je nízká dávka.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: