Astmatický záchvat - doplnění

Vážená paní doktorko, předem bych chtěla poděkovat za Vaši rychlou odpověd. Hospitalizována jsem nebyla, protože průběh záchvatu probíhal takto. Již ráno jsem měla dušnost a problémy, které mě velice děsily. Před spaním jsem se necítila velmi dobře. Když jsem usnula tak mě po hodině spánku vzbudila veliká dušnost, záchvat. Po té jsem navštívila nemocnici, protože jsem cítila ztrátu vědomí. Tam jsem dostala inhalaci kyslíku a čekání na doktorku. Ta mě prohlédla (poslech plic, změření teploty a tlaku) a oznámila mi, že vše je v pořádku, že to mám psychické a že mohu jít domů. Moje dušnost byla stále stejná. Byla jsem v šoku, ale co jsem zmohla. Musela jsem opustit nemocnici. Ano seretide jsem zvyšovala na 2xdenně dva vdechy ( ráno a večer) a prednison jsem užívala před měsícem (po dobu 5 dní - 6 tablet). V celé době obtíží se mi neobjevil kašel ani teplota. Otoky nohou jsem nezaznamenala, jen pocituji občasné bolesti svalů . Problém se zácpou již beru jako normální. Mám ho již druhým rokem, kde poslední rok, při vylučování pocituji řrzavou bolest bez krve. Mám chladné ruce i nohy. Jediné co mě trápí, je vysoké zahlenění, které nejde ven. Před týdnem jsem zkusila vynechat mléko a mléčné výrobky, o kterých jsem se dočetla, že mohou být vyvolávacím faktorem k zahlenování. Byla jsem kuřák, ale před měsícem jsem přestala kouřit a to s tím, že úplně. Jakmile vidím cigaretu cítím dušnost. Není to tedy o tom, že jsem přestala dobrovolně, ale vytvořila jsem si nějaký blok vůči cigaretám. Přemýšlela jsem jestli to opravdu není psychosomatická porucha, kde si problém způsobuji sama. Už jsou to týdny hledání na internetu jakékoliv informace spojené s mými stavy. Nemohu ale vždy myslet na nejhorší:) Chtěla bych vyzkoušet hypnoterapii a pokusit se odbourat vnitřní stres. Myslíte, že je to dobrý nápad, alespon co se týče zmírnění problémů do 3.6 kdy jedu do ČR navštívit "lékaře, co pomůžou":) Velmi děkuji za odpověd a doufám, že Vás mé dotazy neokrádají o Váš čas. Přeji hezký den. S pozdravem Tereza

Odpověď odborníka:

Milá Terezko, určitě mě Vaše dotazy neokrádají o čas. Chápu, že jste ve stresu, byla bych také. Máte určitě pocit, že o Vás není dostatečně postaráno, a že Vám specialisté v UK nevěnují dostatečnou pozornost. Pobyt v cizině Vám na klidu a pohodě rovněž nepřidá, takže je to začarovaný kruh. Chápu, že hledáte na internetu, od toho jsme tady :-), ale není nic lepšího, než osobní návštěva pneumologa /vašeho plicního lékaře v ČR/, který zná dlouhodobě Váš zdravotní stav, a který Vás podrobně vyzpovídá a vyšetří, event. provede pomocná vyšetření ke stanovení původu dušnosti /podle posledního dotazu si ale nejsem jistá, zda-li dušnost byla jednorázová, záchvatovitá, nebo se objevuje v podobných záchvatech opakovaně/. Zahlenění lze zmírnit pravidelnou inhalací solného roztoku /v ČR - VINCENTKA/- určitě si pořiďte inhalátor /lze koupit ve zdravotnických potřebách, cena v ČR od cca 1300 Kč -existují kompresorové,trochu hlučnější, levnější a ultrazvukové, tišší, dražší. Postačí i kompresorový, např. značky OMRON/. Inhalace Vám pomůžou odkašlat. Více Vám nyní neporadím. S hypnoterapií nemám žádnou zkušenost, tudíž se k ní nedokážu vyjádřit. Terezko, hlavu vzhůru, kdyby se záchvat dušnosti opakoval, jeďte znovu do nemocnice. Držím palce,s pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: