Asymptomatická bakteriurie v těhotenství

Dobrý den,nemám žádné problémy jako pálení při močení, střevní kmeny v moči zjištěny náhodně. Neodebrala jsem tedy úplně střední proud, brala antibiotika Nitrofurantoin měsíc. Gynekoložka odmítla mi udělat kontrolní stěry, prý to není potřeba, ale já si to nemyslím. Opravdu léčba zabrala? Neměla jsem žádné příznaky této nemoci, tak to nedovedu posoudit.Chtěla bych dítě, kdyby mi v těhotenství zjistili asymptomatickou bakteriurii, co by se dělo? Je pravda, že asymptomatická bakteriurie způsobuje postižení plodu? Děkuji

Odpověď odborníka:

Infekce močových cest (IMC) u gravidních žen se vyskytují poměrně často a spektrum těchto zánětů kolísá od postižení dolních močových cest (asymptomatická bakteriurie, akutní cystitida) až po postižení horních močových cest (akutní pyelonefritida). Anatomické a funkční změny močových cest v těhotenství mají za následek výrazně větší náchylnost k progresi infekce z asymptomatické bakteriurie až do stadia akutní pyelonefritidy. Neléčená asymptomatická bakteriurie v graviditě vede až ve 40 % ke vzniku akutní pyelonefritidy se všemi navazujícími negativními důsledky, nejen pro ženu samotnou, ale zejména pro její plod. Bakteriurie v těhotenství je zodpovědná za signifikantně vyšší počet novorozenců s nízkou porodní váhou, s nízkým porodním věkem a vyšší neonatální mortalitou. Proto je nutné u gravidních žen provádění screeningu bakteriurie a při pozitivním nálezu tuto bakteriurii léčit. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: