Ateroskleroza?

Dobrý den. Manžel (49 let) má několik měsíců bolesti dolních končetin. Jeho krevní rozbor je celkem v normě, kromě sérum-tuky, kde jsou tyto hodnody: CHOL 5,9, HDLC 0,90, TAG 3,09, LDLV 3,58, RICH 6,34, IA 5,3. Může zde být riziko aterosklerozy a je nutno se těmito hodnotami znepokojovat, popřípadě je řešit? Může to souviset s bolestmi nohou? Děkuji

Odpověď odborníka:

Zdravím, pokud manžela trápí bolesti nohou při pohybu, třeba při chůzi po překonání určité vzdálenosti (např.150 - 300 m středně rychlé chůze) nebo při chůzi do schodů (tzv.klaudikace) a pak je nucen kvůli bolestem chůzi na několik minut přerušit a následně do vzniku další bolesti pokračovat, s největší pravděpodobností jde o arteriosklerozu tepen dolních končetin nebo spodního úseku břišní aorty středního stupně, která by mohla v buduocnu progredovat. Doporučuji, aby manžel navštívil praktického lékaře, který jeho stav zhodnotí a doporučí odborné vyšetření, v případě arteriosklerozy angiologické. Laboratorní výsledky sérum-tuky budou lékaře zajímat.

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Články: Co se skrývá za pocitem studených rukou a nohou?
Pocit studených rukou a...
Bromelain
Články: Bromelain
Ačkoli je někdy uváděno, že...
Lumbální punkce
Články: Lumbální punkce
Lumbální punkce, slangově...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: