Atherom na paži

dobrý den.mužete mi prosím poradit.dcera byla na odstranění atheromu 13.3.2015 pátý den po zákroku jí zrudla celá ruka,dostala teploty a s rukou nemohla přes bolest hýbat.okamžitě jsme jeli na pohotovost kde jí lékař zjistil že je rána zanícená,vypustil hnis nasadil antibiotika a obden chodí na čištění rány.dnes je 30.3.2015 a dcera pořád chodí na čištění rány,vyplachují jí to betadinem a dávají různé masti,přesto se rána nelepší nehojí a neuzavírá se.jsme z toho zoufalí nikdo nám neřekne proč to vůbec vzniklo ajak dlouho to léčení potrvá.můžete nám říci svuj názor a můžete nám poradit co máme ještě podniknout aby jsme zjistili proč se rána nehojí?antibiotika brala 6 dní poté už žádné léky.v dnešní zprávě je:v obl.paže proximálně dutina vel. cca 1-1.5cm,otisk.hnis.sekrece...jezdíme do FN kde jí pokaždé ošetřuje jiný lékař a pokaždé trochu jinak nevím jestli to také není špatně.děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Vážená Heleno, mrzí mě, že komunikace mezi Vámi a chirurgy asi nefunguje tak, jak by měla. Ráda Vám zkusím některé věci vysvětlit. Nevím, v jaké fázi se atherom odstraňoval, lépe volit fázi klidu, než fázi akutního zánětu - zarudnutí, otok, hnisavá sekrece. Bohužel i přes odstranění v klidu a při dodržení veškerých zásadách asepse, může dojít k infektu rány. Užívání ATB 6 dní může stačit, záleží na tom, zda-li je mirkoflóra na ně citlivá. U nás standardně pokud nevidíme zlepšení po nasazení rutinních ATB - Augmentin, Amoksiklav apod...děláme kultivaci hnisu - tedy zjištění druhu bakterií, které infekci způsobily a jejich citlivost na ATB. To by po měsíci trvání infekce bylo na místě. Dále se nezřídka stává, že atherom, který je obalen pouzdrem se nepodaří odstranit celý, v ráně může zůstat kousek pouzdra, které brání zahojení. Pokud opravdu nedošlo po měsíci ke zlepšení, je na zvážení revize - znovuotevření a důslední vyčištění rány v lokání anestezii. Zkuste se v tomto směru informovat.Hodně štěstí, s pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: